El cap de setmana del 12 i 13 de setembre, Petrer celebra les XXIII Jornades de Portes Obertes del Patrimoni Petrerí, encara que com en anys anteriors els dies previs també tenim activitats relacionades amb aquest àmbit. Enguany la situació sanitària és la que marca el desenvolupament de les jornades, encara que des de l’Ajuntament no volíem deixar de passar l’oportunitat de mostrar el nostre ric i variat patrimoni extremant les mesures de seguretat que estableixen les autoritats.

Aquesta activitat cultural està organitzada per la Regidoria de Cultura i Patrimoni, a través del Museu Dámaso Navarro, i compta amb l’estreta col·laboració de l’Oficina de Turisme, a més de la parròquia de Sant Bartomeu, de l’Associació PIMA de guitarra clàssica, l’Associació La Casica del Artista, i la Sala d’Armes Elda-Petrer d’Esgrima.

Les jornades comencen oficiosament el dijous 10 de setembre, a les 20 h, al Centre Cultural, on es presentaran les actes del congrés “La Guerra Civil a les comarques del Vinalopó 80 anys després: Patrimoni i memòria”, realitzat l’any passat i que ha publicat la Universitat d’Alacant amb la col·laboració de l’Ajuntament de Petrer. L’editor ha sigut Pedro Payá, director de la Seu Universitària de Petrer.

El divendres 11 de setembre, a les 20 h i també al Centre Cultural, es presentarà per part de l’equip tècnic el projecte d’investigació arqueològica titulat “El territorio de Bitrir/Petrer (X-XV). Hacia los orígenes de un paisaje medieval (Petrer, Alicante)”, on es pretén conéixer millor el període medieval del terme municipal de Petrer, centrant l’activitat patrimonial en la rambla de Puça.

En totes dues activitats, l’aforament del Centre Cultural està restringit, per la qual cosa les places són limitades.

I com és habitual, tant el dissabte 12 com el diumenge 13 es podran visitar els monuments i el Museu Dámaso Navarro en un horari especial, tant al matí, d’11 a 14 h, com a la vesprada, de 18 a 21 h, encara que no serà visita lliure, sinó que es realitzarà visita guiada i controlada cada 30 min. Els monuments visitables són: castell (en aquesta ocasió no es podrà entrar al calabós), cases cova de la muralla, Església de Sant Bartomeu, ermites de Sant Bonifaci i Santíssim Crist, post antiaeri de l’Altico, l’exposició “amb la A de Bitrir” situada a l’Oficina de Turisme, i el Museu Dámaso Navarro.

A la sala noble del castell hi haurà una activitat didàctica duta a terme per l’arqueòleg Juan Carlos Valero, en la qual es mostraran les maneres de vida del Petrer medieval, incidint en les tres cultures: la cristiana, musulmana i jueua.

A l’esplanada del castell, entre les 11 i les 13 h del dissabte 12, es podrà veure l’assaig esportiu de l’art de l’esgrima de la mà de la Sala d’Armes Elda-Petrer.

Dins de la programació de les XXIII Jornades de patrimoni, el dissabte 12, a l’Església de Sant Bartomeu, a les 21 h, l’orquestra Iberian Folk Ensemble de guitarra clàssica, realitzarà un concert incloent en el repertori obres d’autors i concertistes d’ampli reconeixement artístic.

Enguany podrem disfrutar de l’exposició a l’aire lliure “Art al balcó”, situada als balcons del centre històric. A més, podràs participar en un sorteig indicant l’obra que més t’haja agradat. Gràcies a la Casica del Artista, es realitzaran dues sessions guiades el dissabte a les 12 h i a les 19 h.

De la mateixa manera, el diumenge 13 es realitzarà una ruta pels grafitis del centre històric a les 11 h i a les 18 h que finalitzarà en l’espectacular grafiti realitzat per Doble 13 per a ArtenBitrir a l’edifici de la Telefònica.

Totes les sessions i visites als monuments i al museu seran guiats i gratuïts cada 30 min, encara que serà necessària l’entrada controlada i una sèrie de mesures d’obligat compliment.
En definitiva, un ampli programa d’activitats que pensem pot ser del grat de tots i als quals convidem a participar.

Per a més informació poden contactar amb el telèfon del Museu Dámaso Navarro 966989400 – ext. 280, per correu electrònic museo@petrer.es, en la web del Museu Dámaso Navarro, o per Facebook Museu de Petrer. També a través de les xarxes socials de l’Oficina de turisme de Petrer.

WordPress Video Lightbox Plugin