Víctor Garcia: “El nou IES Azorín de Petrer serà un referent en eficiència energètica i sostenibilitat”

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Educació i l’empresa adjudicatària signen l’acta d’inici d’obra del nou institut, que comptarà amb 1.000 places escolars
El centre, que tindrà la màxima qualificació energètica, disposarà d’una planta fotovoltaica per a autoconsum amb 256 panells solars

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, i els representants de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) integrada per les constructores Ecisa i Gestaser, han signat l’acta d’inici d’obres del nou IES Azorín de Petrer. Amb esta signatura l’empresa adjudicatària té un mes de termini per a iniciar els treballs.

La signatura s’ha realitzat en la mateixa parcel·la on s’alçarà el nou centre educatiu. Garcia ha estat acompanyat per representants de la comunitat educativa d’aquest institut, així com pel director territorial de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport a les comarques d’Alacant, David Vento, i l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, així com altres membres de la corporació municipal.

El director general d’Infraestructures Educatives ha destacat que “els 12,5 milions d’euros d’inversió de la Conselleria en el nou IES Azorín faran que Petrer compte amb un institut adaptat a les exigències de sostenibilitat mediambiental del segle XXI i de baix consum energètic, a més de millorar la qualitat educativa del municipi amb un centre més gran i dotat de tots els equipaments necessaris, que serà un referent en eficiència energètica”. 

Víctor Garcia ha afegit que “el departament de la consellera Raquel Tamarit garantix una inversió a Petrer de 32,5 milions d’euros que, a més de millorar sis col·legis i dos instituts del municipi, contribuïxen a generar més de 800 ocupacions en el sector de la construcció”.

Per part seua, l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, ha assenyalat que l’inici de les obres del nou IES Azorín “és una gran notícia per a Petrer i per a la comunitat educativa. Es tracta de la inversió pública més important de la història de la població. Amb esta posem de manifest el compromís que tant el Govern de la Generalitat Valenciana com l’equip de govern local sempre hem tingut per a invertir en la millora i modernització dels nostres centres, perquè invertir en educació és invertir en el futur de la ciutat”. 

Als 12,5 milions d’inversió de la Conselleria en la construcció del nou IES Azorín cal sumar els 20 milions d’inversió d’Educació en nou actuacions del pla Edificant gestionades per l’Ajuntament. Sis d’estes actuacions, amb una inversió de 3,6 milions d’euros, ja estan finalitzades. A estes se sumarà en breu la redelegació de l’ampliació i adequació del CEIP Virrei Poveda, que després de l’actualització de preus suposarà una inversió de 6,2 milions d’euros, i la delegació d’obres per a la demolició i construcció de nou del CEIP Reis Catòlics, que amb una inversió de 10,2 milions d’euros està en la fase final de tramitació. 

El nou IES Azorín comptarà amb 1.000 places escolars

La previsió d’execució de les obres del nou IES Azorín és de 18 mesos, amb la qual cosa hauria d’estar acabat per al segon trimestre de 2024. El nou institut comptarà amb un miler de places, tindrà 24 aules d’ESO, 8 de Batxillerat, cafeteria i gimnàs. 

La intervenció prevista també contempla demolir tota la urbanització existent per a executar una de nova construcció que reculla els equipaments esportius i de zones verdes que necessita un centre educatiu d’aquesta grandària.

Els sistemes constructius emprats garanteixen el compliment dels estàndards energètics més exigents, com un envolupant que optimitza durant tot l’any la climatització de les aules i la resta d’espais docents del centre. S’ha projectat una climatització per aire mitjançant unitats de tractament d’aire (UTA) per a totes les estades amb capacitat de freda-calor i ventilació, per a garantir una renovació correcta de l’aire de les aules. 

De la mateixa manera, s’ha dissenyat un sistema de generació d’energia elèctrica per a l’autoconsum del centre mitjançant una instal·lació fotovoltaica amb 256 panells solars, així com equips d’aerotèrmia per al subministrament d’aigua calenta tant en la cuina com en els vestuaris del gimnàs.

El centre està equipat també amb una caldera de calefacció d’alta eficiència energètica i il·luminat tipus LED, amb sensors que regulen la intensitat segons la il·luminació que entre de l’exterior i detectors de presència que apagaran i encendran les llums de les zones de pas i els lavabos.

Tot aquest conjunt de sistemes domòtics, al costat del disseny sostenible i la planta fotovoltaica, faran del nou IES Azorín un centre de baix consum energètic que tindrà una qualificació A, ja que el consum energètic anual no superarà els 42,06 kWh/m² i llançarà a l’atmosfera tan sols 7,13 Kg CO2/m² a l’any. 

En total, la superfície construïda serà de 5.319 m² i la superfície dels espais lliures a la disposició de l’alumnat, de 11.158 m², entre els quals s’inclouen zones de joc, hort escolar, enjardinament, pistes poliesportives i porxos.

Després de la signatura de l’acta d’inici d’obres del nou IES Azorín, el director general d’Infraestructures Educatives i l’alcaldessa de Petrer han visitat també l’IES Poeta Paco Mollá, on el consistori ha finalitzat unes obres de reforma i rehabilitació del pla Edificant en les quals la Conselleria ha invertit prop de 1,9 milions d’euros.