Petrer vol transformar el seu olivar al model agroecològic, amb un equip d’innovació format per tècnics de diverses institucions
El projecte ha rebut una subvenció de 54.400 euros de l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària.
A Petrer hi ha actualment 328,77 hectàrees d’oliveres, de les quals 53,23 hectàrees són en ecològic.
Afavorir el desenvolupament rural i mitigar aspectes relacionats amb el canvi climàtic són els objectius del projecte que durà a terme un equip d’innovació. L’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària ha concedit una subvenció de 54.400 € a aquest equip que està format per membres del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques, la Universitat de València i la Generalitat Valenciana), de l’Ajuntament de Petrer i de la Cooperativa Agrícola de Petrer.
En concret, es tracta de les ajudes convocades en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, per a projectes de cooperació relacionats amb experiències innovadores i sostenibles entre productors i centres d’investigació amb cultius adaptats al canvi climàtic i produïts amb models agroecològics.
El projecte, que porta per títol “Transición del olivar aterrazado en Petrer (Alicante) al modelo agroecológico: su importancia en la mitigación de los efectos del cambio climático y su contribución al desarrollo rural”, pretén donar visibilitat i noves oportunitats al paisatge agrícola d’aquest municipi.
Durant l’any vinent 2020, es proporcionarà informació als agricultors per a facilitar el trànsit de l’olivar al model agroecològic; la comercialització del producte amb “imatge de marca” i l’accés al mercat digital. A més, es proposaran estratègies de gestió del paisatge aterrassat en olivar, i del ric patrimoni cultural associat, com a vector de desenvolupament local. Actualment a Petrer només una de cada 7 hectàrees d’olivar és ecològic. Concretament, hi ha 328,77 hectàrees d’olivera, de les quals 53,23 són en ecològic.
En coordinació amb la Cooperativa Agrícola de Petrer i l’Ajuntament es realitzaran diferents tallers en els quals s’analitzarà el potencial de l’Agroecologia. En paral·lel, es presentaran campanyes de divulgació sobre les possibilitats que ofereix la PAC-post2020: la “nova arquitectura verda” i els “eco-esquemes” i s’exposaran les diferents modalitats d’ajuda locals, autonòmiques, nacionals i europees.