Petrer farà front a l’increment de la despesa de llum que suposarà 1,5 milions d’euros més a l’any sense augmentar els impostos als veïns
El nou contracte basat en l’acord marc de la Diputació d’Alacant dispara la factura de 800.000 € a 2,3 milions d’euros anuals en 2023
El regidor d’Hisenda, Ramón Poveda, ha explicat les noves condicions que l’Ajuntament de Petrer haurà de fer front en la factura de la llum a partir de l’1 d’octubre. Fins ara es pagaven 800.000 euros mitjançant l’adhesió al conveni marc de la Diputació d’Alacant que va negociar un preu especial en conjunt. Això va ser abans de la crisi per la guerra d’Ucraïna, amb condicions molt avantatjoses per a tots els ajuntaments adherits, però la situació ha canviat i ara la tarifa s’ha multiplicat per tres. El nou acord marc, al qual s’ha tornat a adherir Petrer, suposarà un increment de la despesa en 1,5 milions d’euros anuals.
Aquesta nova situació serà afrontada per l’executiu local sense que per això això repercutisca en un minvament dels serveis que ara es presten o un increment de la pressió fiscal. De fet, el regidor ha recordat que “Petrer és una de les poblacions amb una pressió fiscal més baixa de tota la Comunitat Valenciana”, i ha apuntat que durant els últims huit anys s’han congelat els tributs municipals fet que suposa un estalvi per a les famílies.“Si no s’hagueren congelat i haver anat acumulant les pujades d’IPC d’aquests últims anys estarien pagant entorn d’un 20% més d’impostos i taxes”, ha assenyalat Poveda. El regidor ha recordat que a més de no aplicar cap classe de pujada, en alguns casos fins i tot s’han suprimit taxes com la de tinença d’animals, la de guals comunitaris o la que pagaven els clubs esportius, altres s’han reduït, com la de l’escola infantil Els Peixos o també s’ha rebaixat en un 90% la taxa per a l’obertura d’establiments per a fer costat als emprenedors i la creació d’ocupació.
Poveda ha dit que sostindre aquesta situació, amb l’increment de la despesa en 1,5 milions d’euros, no seria possible sense haver sanejat els comptes municipals reduint el deute heretat de 12 milions d’euros de l’anterior equip de Govern, a pràcticament zero.
“La nostra gestió econòmica s’ha fet sempre amb els peus en el sòl, buscant ajustar els costos, fent les instal·lacions més eficients, reformant i rehabilitant espais, com la piscina coberta, en lloc d’abandonar-los i construir-ne de nous com proposaven altres partits, que haguera elevat la despesa en diversos milions d’euros”, ha indicat Ramón Poveda. A més, el regidor s’ha referit a qüestions com l’enllumenat públic, que és «un servei de seguretat ciutadana fonamental», i això suposa entorn del 70% de la despesa elèctrica municipal. La resta es distribuïx en dotacions com els dos poliesportius, les piscines, biblioteques, museu, col·legis públics, dependències administratives, etc.
Durant els últims anys l’Ajuntament de Petrer, a través de la Regidoria de Serveis Generals, realitza inversions per a la renovació de l’enllumenat públic per sistemes led i aconseguir millorar l’eficiència energètica del sistema d’enllumenat públic i reduir costos. L’última d’aquestes actuacions ha sigut en l’avinguda Reina Sofia, però també s’ha actuat en l’avinguda d’Elda, avinguda de Madrid, així com en edificis municipals i al parc 9 d’Octubre i els Jardins de l’Alcalde Vicente Maestre. L’any 2019 es va millorar l’enllumenat de l’avinguda de Catalunya, Carrer Arenal del P.I. Salinetes i l’avinguda del Mediterrani. També es van substituir les lluminàries del P.I. Les Pedreres, així com l’enllumenat públic del carrer Leopoldo Pardines i Carrer Antonio Torres.