S’obri el període d’inscripcions per als torns setmanals de 10 persones

Prevenir tot tipus d’incendis forestals en el terme municipal de Petrer, ampliant-lo a poblacions limítrofes: Castalla, Saix i Agost, incloses en el Paisatge Protegit Serra del Maigmó i Serra del Sit, és un dels objectius d’este programa de voluntariat que posa en marxa, un estiu més, la Regidoria de Medi Ambient.

El programa es durà a terme entre del 2 al 27 d’agost, en torns setmanals i en grups de 10 persones per setmana, complint tots els protocols de seguretat determinats per les autoritats sanitàries respecte a la Covid 19.

El regidor de l’àrea, Fernando Díaz, ha indicat que “este programa és important perquè reforça les labors de vigilància sobre el nostre paratge natural”, i ha recordat que és el “més longeu amb més de 25 anys” i ha agraït a les persones que “dediquen una part del seu temps d’oci a l’estiu per a una causa solidària com és protegir el nostre medi ambient”.

Esta activitat es planteja amb la finalitat de poder comptar amb personal voluntari fent tasques de vigilància en terrenys forestals durant els dies laborables del mes d’agost, l’època considerada d’especial risc d’incendis. Més de la meitat del terme municipal de Petrer, concretament 5.678 hectàrees, són terreny forestal. D’ací la importància de la seua protecció. “Som el cor ecològic del Vinalopó i tenim una gran joia que hem de cuidar i preservar coste el que coste”, ha indicat Díaz.

El programa que es posa en marxa i per al qual ja s’han obert les inscripcions en el correu electrònic plantea.caracol@hotmail.com, o en els telèfons 966 311 473 o 661 150 579, es compon de grups de 10 voluntaris acompanyats de dos monitors per quinzena, que s’establixen alternativament per setmanes en l’àrea recreativa Finca Ferrussa i en el Campament de Caprala com a camp base, i des d’on es realitzen les eixides de les rutes de vigilància.

El coordinador de programa, Daniel Oliver, de l’empresa mediambiental Planeta Caracol, ha explicat que s’organitzen torns rotatoris dels voluntaris a fi de realitzar rutes a peu, vigilància en punts estàtics elevats, rutes amb vehicles que visiten especialment les àrees recreatives i personal que roman en el camp base per a atendre visitants, personal de vigilància, etc.

A més, es realitzen actuacions de coordinació amb les diferents entitats competents en matèria de vigilància i prevenció d’incendis (Bombers, Seprona, agents mediambientals, etc.), així com amb altres grups de voluntariat que puguen operar en la zona; es proporciona als nous voluntaris una formació bàsica en prevenció d’incendis, legislació, comunicacions, primers auxilis, etc., i alhora una formació complementària amb continguts d’interés per a generar inquietuds de protecció del medi ambient.

La inscripció de voluntaris està oberta a tota classe de persones, havent-se integrat en anys anteriors persones amb discapacitat, sempre que la mateixa no impedisca el desenvolupament de les activitats que realitzen els voluntaris.