Obri les portes la nova exposició del Museu Dámaso Navarro “L’emprmata de Roma a Petrer” amb troballes de les excavacions de la plaça de *Baix

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

L’obertura al públic serà esta vesprada a les 19.30 i l’exposició es podrà visitar fins a finals d’agost de dimarts a diumenge d’11 a 14 hores

Este matí s’ha presentat la nova exposició temporal que, des d’esta mateixa vesprada a les 19.30, obrirà les portes per a gaudi de tot el públic, fins el mes vinent d’agost. “L’empremta de Roma a Petrer. Les excavacions de Vil·la Petraria a la plaça de Baix” és una exposició que “posa en valor totes eixes restes arqueològiques que entre 2021 i 2023 van aparéixer en les excavacions de la plaça de Baix”, ha destacat el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo.

Per a Portillo, es tracta de “l’exposició temporal més ambiciosa que hem tingut des que obrírem esta sala” i ha indicat que ha suposat “un treball de molts mesos” de la mà del director del Museu, Fernando E. Tendero, el comissari de l’exposició, José Daniel Busquiel, el dissenyador d’esta, Julián Hinojosa, i Susana Serra, la restauradora del mosaic romà, “peça principal de l’exposició”, entre altres persones.

L’empremta de Roma a Petrer. Les excavacions de Vil·la Petraria a la plaça de Baix” mostra una selecció de les peces aparegudes en les intervencions arqueològiques que es van realitzar a la plaça de Baix entre els anys 2021 i 2023. Entre estes peces destaca una part del mosaic geomètric pertanyent als banys privats de la vil·la, i es fa una primera interpretació de les importants restes immobles romanes aparegudes amb les dos fases documentades: la més antiga, corresponent als banys privats (balneum), datats entre el segle I i començaments del IV d. C. i, sobre estos, la fase més recent, que correspondria a la reurbanització de la vila amb la construcció de grans sales, una de les quals, la de planta basilical, podria correspondre a una església datada entre finals del segle IV i començaments del VI d. C.

Fernando E. Tendero, director del Museu, ha precisat que l’exposició es mostra “una primera interpretació de les restes aparegudes”, i ha recordat el gran interés que van suscitar les excavacions. Per això, amb esta exposició “volíem mostrar els resultats al públic en general perquè es puguen fer una idea clara del que va donar de si l’excavació arqueològica”.

També ha explicat que per a l’exposició s’ha fet una selecció entre els més de 8.000 fragments i peces trobats durant l’excavació, destacant com “les més importants els dos mosaics, el del balneum i el de la basílica”. De fet, per motius d’espai, en l’exposició es mostra un fragment restaurat del mosaic que va aparéixer a la sala freda de les termes.

CURIOSITAT DE L’EXPOSICIÓ

Segons ha explicat el director del Museu, el nom de l’exposició, “L’empremta de Roma a Petrer”, “és perquè en unes de les rajoles, que també es pot vore en l’exposició, tenim marcada part de l’empremta d’un bebé, una persona que va viure a Vil·la Petraria en aquell moment”. També ha destacat una altra curiositat, “un altre fragment amb la marca d’una càliga, una sandàlia romana, que també va aparéixer en les restes de l’excavació”.

TALLERS FAMILIARS SOBRE ROMA

El dissabte 10 de febrer, “dins de l’àmbit romà que tenim, farem unes activitats especials perquè les famílies amb els xiquets vinguen a gaudir i conéixer la cultura romana”, ha apuntat el director del Museu, Fernando E. Tendero.

Per a això, el Museu amplia el seu horari habitual i obrirà d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores. En els tallers es realitzarà un acostament dels més xicotets al món romà de Vil·la Petraria, realitzant manualitats amb elements d’aquella època com a mosaics o joguets.

Estos tallers familiars requerixen inscripció prèvia a través de les xarxes socials del Museu (Facebook i Instagram), per Whatsapp, 664 41 35 14, o per correu electrònic, museodamasonavarro@gmail.com.