Les carasses de Petrer captiven en la jornada “Patrimoni ocult” de la Universitat de València

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Els dies 13, 19 i 27 d’octubre Les carasses tornaran a prendre el centre històric de Petrer

L’últim ple municipal va aprovar la iniciació del tràmit per a la declaració del ball de “Les Carasses” com a Bé Immaterial de Rellevància Local

Dilluns passat 30 de setembre, una delegació de l’Ajuntament de Petrer va tindre l’oportunitat de presentar en la jornada de “Patrimoni Ocult” de la Universitat Politècnica de València unes de les tradicions més arrelades de Petrer com són “les carasses”.

Les carasseres habituals Reme Vera, Reme Millá i Concha Navarro, a les qui acompanyaven la regidora de Festes, Ana Tortosa, i el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando Tendero, van aconseguir captivar els participants amb aquesta tradició que els pròxims dies 13, 19 i 27 d’octubre, després de la celebració de les Festes Patronals, tornarà a prendre els carrers del centre històric del municipi.

Aquesta jornada de “Patrimoni Ocult” de la Universitat Politècnica de València és un projecte que pretén donar visibilitat al patrimoni immaterial de la Comunitat Valenciana, centrant el focus d’atenció en festivitats que, a pesar de ser poc conegudes, també formen part de l’imaginari col·lectiu valencià i posseeixen un valor cultural rellevant, per la seua tradició i la seua repercussió social i econòmica.

La regidora de Festes, Ana Tortosa, ha subratllat que “la nostra presència a València va ser una excel·lent oportunitat perquè la nostra tradició transcendisca de la nostra comarca i entre en els àmbits acadèmics. Tots els assistents quedaren convidats a participar en les nostres festes patronals i en les jornades de les carasses”.

Dilluns es va celebrar la tercera edició. Fou una jornada de difusió de les festivitats de nou poblacions de la Comunitat Valenciana, tres per província, en la qual representants de cadascuna d’elles explicaven les característiques d’aquests exemples de patrimoni immaterial que enriqueixen el llegat cultural i que no són tan coneguts com altres festes internacionalment conegudes com les de moros i cristians, les falles o les fogueres.

La intervenció dels representants de Petrer va ser l’última de la vesprada i la més cridanera, ja que després de les explicacions de la regidora i el director del museu sobre la història i les característiques de la festa, així com les accions que s’estan realitzant per a la seua declaració com a bé immaterial de rellevància local, Reme Vera va fer una demostració en directe de com es vist de carassa tradicional, al mateix temps que Reme Millá i Concha Navarro interactuaven amb el públic. Finalment, al so de la música de la dolçaina i el tabalet, van ballar la dansa de les carasses.

DECLARACIÓ DEL BALL DE LES “CARASSES” COM A BÉ IMMATERIAL DE RELLEVÀNCIA LOCAL

Protegir, donar valor i incrementar la seua difusió són els objectius que s’ha traçat la regidoria de Cultura i Patrimoni amb l’inici de l’expedient per a la declaració del ball de “Les Carasses” com a Bé Immaterial de Rellevància Local, una figura jurídica que ha de ser aprovada per la Conselleria de Cultura, Educació i Esports.

Des de l’Ajuntament de Petrer es considera que un element singular de la nostra tradició amb valor cultural i històric són les carasses, i aquest és el motiu pel qual se sol·licitarà a la conselleria aquesta declaració.