L’activista LGTBI Mar Cambrollé estarà a Petrer per a parlar d’“Historia, presente y futuro del colectivo”

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Les regidories de Joventut i Igualtat han preparat diverses activitats al voltant de l’Orgull LGTBIQA+ al Forn Cultural

Les regidories de Joventut i Igualtat de l’Ajuntament de Petrer, amb la col·laboració de l’Associació Iris LGTB+, han elaborat un complet programa d’activitats per a commemorar, a partir del 20 de juny, la setmana de l’Orgull LGTBIQA+ sota el missatge “Petrer amb orgull”.

Alejandro Ruiz, regidor d’Infància i Joventut, ha expressat que “cada juny tenim en el nostre calendari una cita que és la lluita pels drets humans, la lluita pels drets LGTBI. Una lluita que, des d’este equip de govern, fem dia rere dia, però que, el mes de juny, es magnifica i es visibilitza en major mesura amb les activitats especials que organitzem”. Ruiz ha afegit que “des de les institucions públiques som els que hem de posar fi a la discriminació que patim en moltes ocasions des del col·lectiu”.

Les activitats de sensibilització, conscienciació i promoció de la diversitat programades començaran dilluns que ve 20 de juny, a les 20.00 hores, al Forn Cultural, amb la inauguració de l’exposició “Diversarte”, en la qual, fins al 3 de juliol, es podran vore obres d’Alejandro Torres i d’Ana Ortín.

El dimarts 21 de juny, a les 20.00 hores, també al Forn Cultural, la històrica activista pels drets de les persones trans a Andalusia, Mar Cambrollé, oferirà la xarrada “Historia, presente y futuro del colectivo LGTBI”, a la qual acompanyarà Alejandro Zarzuelo, responsable de Comunicació de la Federació Plataforma Trans. L’activitat serà presentada per Ramon Mira Sánchez, de l’Associació Iris.

El dimecres 22 de juny, de 17.00 a 21.00 hores, al Forn Cultural, tindrà lloc el taller de Teatre de les Persones Oprimides a càrrec de Paula Sánchez. Es tracta d’un taller on es treballarà amb l’expressió corporal, el joc i diferents tècniques per a generar un diàleg teatral entorn de la diversitat sexual i de gènere. El taller és gratuït i va dirigit al col·lectiu juvenil. Les places són limitades i les inscripcions es poden realitzar a través de juventud@petrer.es.

Per al 30 de juny, a les 18.00 hores al Forn Cultural, s’ha programat el contacontes “Diverfamília” al voltant de la diversitat familiar, a càrrec de Hanna Alba.

L’última activitat programada, per al divendres 1 de juliol a les 20.00 hores al Forn Cultural, serà la projecció del curt “Another Road”, de José Vera. El regidor ha expressat respecte a esta activitat, “una de les activitats que més il·lusió em fa perquè és un curt fet per un xic jove de Petrer que participa activament en la vida social de Petrer i que a través d’este curt parla d’eixe difícil procés d’acceptació que viuen moltes persones del col·lectiu per a acceptar-se a si mateixos i perquè els altres els accepten”.

Per la seua banda, Ana Tortosa, regidora d’Igualtat i Serveis Socials, ha volgut recordar el suport que rep l’Ajuntament per part de la Generalitat Valenciana per a la realització d’esta classe d’activitats. També ha recordat que l’any passat es va presentar el primer Pla Municipal LGTBI.

Alejandro Ruiz, a més de donar les gràcies per la seua implicació a l’Associació Iris, ha fet una invitació “a tota la població de Petrer al fet que s’unisca a este mes de l’orgull, a lluitar per la igualtat, la diversitat i el respecte i al fet que entre tots fem de Petrer una ciutat LGTBI friendly, una ciutat diversa i una ciutat compromesa”.

MAR CAMBROLLÉ

Comença la seua jove marxa com a activista l’any 1976, fundant la primera organització a Andalusia, el Movimiento Homosexual de Acción Revolucionaria (MHAR), en defensa del col·lectiu LGTB andalús que convocà la primera manifestació per la llibertat sexual a Andalusia el 25 de juny de 1978.

En 2007 fou cofundadora de l’Asociación Trans de Andalucía ATA-Sylvia Rivera, a través de la qual s’impulsa la Llei Trans d’Andalusia en 2014, una llei pionera a Espanya i Europa per despatologitzar les identitats trans i reconéixer el principi de l’autodeterminació del gènere.

En 2015, amb l’objectiu que es reconega el subjecte polític trans i tenir veu pròpia organitzada, així com la demanda d’una Llei Trans Estatal, és una de les impulsores de la primera Federació de Col·lectius Trans de l’Estat Espanyol Plataforma Trans, de la qual és la seua presidenta i a través de la qual es promou la consecució de la Llei Trans Estatal des de fa més de set anys.

En 2021, en reconeixement a la seua trajectòria, l’Ajuntament de Sevilla va nomenar una glorieta amb el seu nom en el barri on va créixer, la mateixa glorieta on els grisos la colpejaven quan es manifestava exigint servicis per al barri.