El Museu Dámaso Navarro ja exposa una algepseria andalusina recuperada en les excavacions de Puça i que ha sigut restaurada en les últimes setmanes

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Diumenge es realitza un taller didàctic familiar per a conéixer millor els adorns d’època andalusí

El Museu Dámaso Navarro ha incorporat una valuosa peça a la seua exposició permanent: un fragment significatiu d’un panell decoratiu andalusí d’algeps. Esta obra d’art, datada entre finals del segle XII i començaments del segle XIII, va ser descoberta durant les excavacions en l’alqueria de Puça en 2022, i forma part del projecte d’investigació “Territori Bitrir/Petrer”.

L’aportació d’esta algepseria als fons del museu, originària d’un període tan crucial en la història de la nostra ciutat, quan era coneguda com Bitrir, no és només un testimoniatge artístic; és una finestra cap al passat, una baula que ens connecta directament amb la vida i les tradicions d’aquells que van caminar per estes terres fa segles”, ha indicat el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo.

L’algepseria ha sigut restaurada durant el mes d’octubre passat gràcies a una de les subvencions atorgades a l’Ajuntament de Petrer per a museus i col·leccions museogràfiques permanents reconegudes i béns mobles de la Comunitat Valenciana per a l’any 2023. El procés de neteja i consolidació de l’algepseria decorativa andalusina va ser dut a terme per la restauradora Teresa González.

Esta peça s’ha integrat a la sala del període andalusí al costat de la resta d’algepseries que van aparéixer tant en l’alqueria de Puça com en les excavacions del castell de Petrer. A més, comptarà amb un codi QR que mostrarà una fotogrametria per a poder observar la peça en 3D des de diferents perspectives.

Per la seua banda, Fernando Tendero ha indicat que esta nova peça suposa avançar en el coneixement sobre la història de Petrer en aquells segles i ha subratllat la vocació didàctica del museu perquè els més xicotets coneguen la importància d’estes peces que servien com a ornamentació de les estades nobles.

Amb eixe objectiu de difusió i amb l’objectiu de donar-li la benvinguda a esta nova peça a la col·lecció permanent del museu, es realitzarà diumenge que ve 10 de desembre, d’11.30 a 13.30 h, un taller didàctic familiar sobre “adorns andalusins” en el qual els més xicotets podran descobrir i realitzar objectes que es podran emportar a casa reproduint esta manifestació artística tan característica del món musulmà i que tenim present en el nostre passat, quan Petrer es deia Bitrir.

Per a participar en el taller cal inscriure-s’hi prèviament en el telèfon del Museu Dámaso Navarro (966989400 – ext. 280 horari de matins), per whatsapp (664 41 35 14), email museodamasonavarro@gmail.com, o per les nostres xarxes socials.

Yeseria Petrer