El Diari Oficial de la Generalitat publica la declaració de Bé de Rellevància Local de les “Falles de la Nit de Reis”
Es tracta d’una tradició que, segons fonts documentades, se celebra a Petrer des de finals del segle XIX
Les falles de la nit de Reis, una de les tradicions més arrelades, longeves i amb valor patrimonial de Petrer, ja és oficialment Bé Immaterial de Rellevància Local, després de publicar-se en el DOGV l’acord al reconeixement per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.
La tramitació de l’expedient es va iniciar a finals de 2019 amb la remissió a la Conselleria d’un informe en el qual s’explicaven les característiques d’esta tradició. El regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, ha precisat que esta declaració “suposa un reconeixement a esta festivitat que naix de l’espontaneïtat dels veïns i veïnes, en la nit més màgica de l’any com és la nit de Reis”.
El regidor no ha volgut oblidar-se, amb paraules d’agraïment, de “molta gent que treballa durant molts anys per a mantenir estes tradicions com Vicent “El Dele”, Reme Vera, Reme Millá o la Colla El Terròs, pel seu compromís especial amb estes festivitats”.
Tal com recull la publicació en el DOGV, la protecció de les Falles de la Nit de Reis, de Petrer, com a patrimoni cultural immaterial, es concretarà en les següents mesures: realitzar labors d’identificació, descripció, investigació, estudi i documentació amb criteris científics; incorporar els testimoniatges disponibles a suports materials que garantisquen la seua protecció i preservació; vetlar pel desenvolupament normal i la pervivència d’esta manifestació cultural, així com tutelar la conservació dels seus valors tradicionals i la seua transmissió a les generacions futures.
LES FALLES DE LA NIT DE REIS
En la vesprada-nit del 5 de gener, els xiquets i xiquetes del municipi fan soroll i criden l’atenció dels Reis d’Orient amb les falles, unes torxes d’espart tendre i avell (espart sec) a les quals es cala foc i que es roden formant cercles de foc fins que s’apaguen. Tot això s’empra manera de reclam amb la finalitat d’orientar a Ses Majestats d’Orient perquè vagen a Petrer a depositar els seus presents.
Fernando Tendero, director del Museu Dámaso Navarro, ha precisat que “les falles de la nit de Reis és una tradició que se celebra a Petrer almenys des de finals del segle XIX o principis del segle XX”. Tendero ha explicat que “van ser portades possiblement per les famílies que van venir des de la Foia de Castalla i d’alguns pobles pròxims de la muntanya alacantina a repoblar Petrer després de l’expulsió dels moriscos, a partir de 1611, segons la hipòtesi de l’investigador Vicent Tomás i Navarro”.
Històricament, en la vesprada-nit del 5 de gener, xiquetes i xiquets havien d’indicar als Reis d’Orient on estava la vila de Petrer perquè no passaren de llarg amb els regals, i per a això utilitzaven paelles, tapadores i altres peces del parament de la cuina que, unides, eren arrastrades per a fer soroll. També recorrien a caragols de mar marins amb els quals cridaven als reis bufant en estos; i, sobretot, les falles.