La sessió formativa tindrà lloc dimecres a les 18.00 hores en el Forn Cultural de Petrer i també es podrà seguir en línia

Segons dades d’ADICAE CV (Associació per a la Defensa de Consumidors i Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances), huit de cada deu alacantins creuen que la factura elèctrica és difícil d’entendre i un terç no sap si està en preu regulat o en mercat lliure. Per això, dimecres que ve 10 de novembre, a les 18.00 hores, en el Forn Cultural de Petrer, ADICAE, amb la col·laboració de la Regidoria de Comerç i Consum de Petrer, ha organitzat una sessió formativa titulada ‘Planta cara a les elèctriques’.

L’objectiu de la xarrada és esclarir els aspectes més destacats del mercat elèctric, el sistema de fixació de preus, el potencial de les energies renovables i el paper dels consumidors en la transició energètica, tenint en compte que, segons dades d’ADICAE, el preu de la llum, amb pujades de quasi el 400% respecte a l’any passat, encapçala el problema social del país.

L’associació insistix en tres reivindicacions clau: pobresa energètica zero, preu de l’electricitat raonable i just, i una política d’estalvi energètic en funció del que cada consumidor vullga i puga. Un de cada sis cases de la Comunitat Valenciana paga per l’electricitat un preu abusiu, més del 5% del seu pressupost mensual.

Sobre estes qüestions bàsiques versarà la sessió formativa del dimecres 10 de novembre en format semipresencial en el Forn Cultural i via enllaç en línia. La jornada analitzarà l’augment de l’import de la factura de la llum en plena crisi econòmica, el seu impacte en l’índex de preus al consum i el funcionament d’un sistema extremadament complex però que afecta el dia a dia de totes les persones consumidores.

L’associació considera que el primer pas per a estalviar en la factura és entendre-la. Per això, a través d’estes sessions didàctiques oferirà, de manera gratuïta, continguts sobre el funcionament del mercat majorista de l’electricitat, anàlisi i explicació de la factura, consells per a adoptar hàbits de consum sostenible, o la possibilitat d’accedir als bons socials d’electricitat i gas.

La jornada reflectirà també la vinculació entre l’economia circular i el consum energètic, perquè posa sobre la taula alternatives com l’autoconsum, hàbits de consum fàcils i sostenibles, o la transformació de l’habitatge a un entorn més favorable a l’estalvi energètic, posant èmfasi en les partides dels Fons Europeus dirigides a la rehabilitació de vivendes.

La sessió, finançada pel Ministeri de Consum, servirà a més per a recordar la postura de l’associació en un moment en el qual, a més, el Ministeri de Transició Ecològica ha implementat un full de ruta de col·laboració amb les associacions de consumidors.

L’assistència a la jornada és gratuïta i l’accés és lliure. En el cas de voler participar-hi en línia, l’enllaç d’inscripció és https://cutt.ly/yr0tyc4.