A setembre està previst que s’obtinga el primer caixó de compost per a donar vida a parcs i zones verdes del municipi

Des que el mes de febrer passat es va implantar a Petrer, de la mà del Consorci de Residus CREA, una illa de compostatge comunitari en l’av. Hispanoamèrica -EcoIsla Hispanoamèrica-, ja són 34 les famílies de diferents barris de la ciutat les que s’han compromés amb el futur mediambiental, participant com a voluntaris en el projecte.

EcoIsla de compostatge comunitari

Gràcies a la col·laboració desinteressada d’estes famílies, el mes vinent de setembre s’obtindrà el primer caixó de compost per a adobar l’arbratge de parcs, jardins i zones verdes del municipi.

Des de la Regidoria de Serveis Generals, a les persones interessades se’ls facilita el material necessari per a poder recollir els residus orgànics en les seues cases (se’ls subministrarà el poal i les bosses biodegradables) per a posteriorment abocar-los en el primer dels 3 caixons dels quals consta l’Ecoillla, el caixó d’aportació, en el qual, segons han destacat els tècnics de la regidoria, en estos primers mesos no s’han trobat impropis fora dels esperats; només alguna bossa de plàstic, algun envàs lleuger que s’ha colat en la separació o algun residu que no és compostable, però en conjunt s’ha realitzat una aportació correcta.

Si bé l’arrancada de l’illa de compostatge va ser dut a terme per personal municipal, actualment el manteniment és realitzat per treballadors del Consorci de Residus CREA, dos vegades per setmana.

EL PROCÉS DE COMPOSTATGE

Quan el primer caixó d’aportació està bastant ple, es passa al segon caixó, o de maduració, en el qual es du a terme el procés de compostatge pròpiament dit. La matèria biodegradable, per un procés biològic, aeròbic i termòfil, es transforma en compost.

Posteriorment, es passa del segon caixó al tercer, caixó de maduració, on s’acaba el procés de compostatge amb l’estabilització de la mescla. Als dos o tres mesos aproximadament s’obté el compost, que es tamisa per a separar les parts que no s’han compostat completament d’aquelles que sí que ho han fet. Les parts que no han conclòs es retornen al caixó amb el nou material que prové del segon calaix perquè continuen el seu procés de compostatge.

Les composteres, a partir de la primera compostació, produïxen compost, si tenen suficient matèria orgànica, cada dos mesos aproximadament.

COM PARTICIPAR

Les persones interessades poden posar-se en contacte amb Serveis Generals a través del telèfon 96 695 31 31, en horari de 10 a 14 hores; o mitjançant el correu electrònic servicios.oficina@petrer.es per a inscriure’s en el projecte de compostatge comunitari.

WordPress Video Lightbox Plugin