El Poblet va ser la seu la Presidència del Govern de la II República espanyola al febrer de l’any 1939

El Fondó albergà l’aeròdrom des del qual l’últim Govern de la II República espanyola partí a l’exili

L’ex president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, estarà divendres que ve 24 de setembre a Petrer i a Monòver per a realitzar una visita, respectivament, al Poblet, última seu de la Presidència del Govern de la II República Espanyola al febrer de l’any 1939, i a la pedania monovera del Fondó, lloc des del qual l’últim govern de la II República va partir a l’exili.

Segons ha explicat el regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de Petrer, Fernando Portillo, “hem fet les gestions oportunes perquè els propietaris de la finca ens permeten realitzar una visita amb l’expresident del Govern amb un grup molt reduït de persones”. Formaran part d’este grup, a més del mateix Rodríguez Zapatero, l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, i el regidor de Patrimoni, Fernando Portillo, entre altres autoritats locals. De la mateixa manera, també formaran part del grup la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, la secretària autonòmica, Toñi Serna, i el director general, José Ignacio Pérez.

La finca del Poblet té una singular rellevància històrica derivada del seu protagonisme en els últims moments de la Guerra Civil. Constituïx un dels llocs més interessants de la província d’Alacant relacionats amb la Guerra Civil, ja que va ser, al febrer de l’any 1939, l’última seu de la Presidència del Govern de la II República Espanyola. A més, al novembre de 2019, la finca va ser declarada com a Bé d’Interés Cultural.

Els orígens de la finca del Poblet, situada a uns dos quilòmetres del nucli urbà de Petrer, es remunten a principis del segle XIX. Confiscada durant els anys de la Guerra Civil, es va utilitzar com a colònia infantil per a xiquets refugiats, hospital militar i, posteriorment, centre de control aeri. Per este ús militar la finca també és coneguda amb el nom de ‘Posició Yuste‘.

El lloc va servir com a residència del president del Govern republicà, Juan Negrín, almenys entre el 28 de febrer i el 6 de març de 1939, i es van celebrar els dos últims Consells de Ministres del Govern de la República.

La finca compta amb tres edificis que són la casa principal, un pavelló i una tercera edificació més antiga. També compta amb un jardí amb basses, un hivernacle i una glorieta.

Pel que fa a la visita de la delegació encapçalada per José Luis Rodríguez Zapatero a Monòver, els quals estaran acompanyats per l’alcalde de la localitat, Alejandro García, la tinenta d’alcalde, María Amparo Maestre, el regidor de Turisme, Loren Amat, i la regidora de Memòria Històrica Júlia Tortosa, entre altres, se centrarà a visitar el centre d’interpretació per a la recuperació de la memòria democràtica del Fondó, el seu aeròdrom i el seu refugi antiaeri.

El 6 i el 7 de març de 1939 la pedania monovera del Fondó va entrar en la història, ja que des del seu aeròdrom van partir cap a l’exili el president del Govern, Juan Negrín, i tot el seu gabinet polític i militar (unes 30 persones en total). Este fet convertix este lloc en un espai de la memòria d’especial interés. En aquest sentit, l’Ajuntament de Monòver, conscient de la seua importància i valor simbòlic, ha elaborat un projecte museològic per a posar en valor tots estos espais.

Fruit d’esta actuació, el refugi antiaeri alberga de manera permanent una col·lecció de dibuixos realitzats pels xiquets i les xiquetes durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i la Guerra de Síria (2011). D’altra banda, també s’han instal·lat quatre grans fites commemoratives de ferro, en forma d’art, en diferents llocs de la pedania: l’escola del Fondó, el refugi antiaeri, la caserna general i l’aeròdrom. El muntatge d’estes estructures s’ha executat amb la finalitat de crear una unitat museogràfica a l’aire lliure. Finalment, dintre de l’escoleta podrem trobar diferents àmbits expositius encarregats d’explicar els últims dies del govern de la República a la comarca del Vinalopó i la importància dels personatges històrics vinculats amb este lloc.

Finalment, responsables polítics de Petrer i Monòver coincidixen a afirmar que la visita de Rodríguez Zapatero suposa un suport definitiu a la tasca de recuperació de la memòria democràtica que els municipis de la comarca estan impulsant, amb les àmplies conseqüències socials i econòmiques que tot això comporta.