La talla va haver de ser retirada després de l’enderrocament del sostre i la posterior declaració en ruïna de la casa la façana de la qual alberga la fornícula.

Aquest mateix matí, coincidint amb el dia de la seua efemèride, la talla de Sant Rafael ha tornat a presidir la fornícula situada a la façana de la vivenda del número 2 del carrer que porta el seu nom, en ple cor del centre històric de Petrer, molt prop de la plaça de Dalt.

Després de l’enfonsament del sostre de la vivenda que albergava la fornícula de Sant Rafael i la seua posterior declaració en ruïna l’any passat, la talla de Sant Rafael va ser retirada per a evitar danys i assegurar la seua conservació, mentre es va dur a terme la demolició de la vivenda davant el perill que suposava.

Una vegada tancat el solar amb una tàpia, s’ha construït una nova fornícula que des d’aquest matí és presidida de nou per la talla de l’arcàngel Sant Rafael, “una cosa molt demandada pels veïns del centre històric en aquest temps”, segons ha indicat el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo.

Durant aquest temps, la imatge del sant, protector de caminants i malalts i que comparteix efemèride amb els arcàngels Gabriel i Miguel, hui 29 de setembre, s’ha mantingut en lloc segur al Museu Dámaso Navarro.

Tal com apunta la cronista oficial de Petrer, M.ª Carmen Rico, “aquest carrer es coneix des de temps immemorial com a Sant Rafael, tal com consta en documents de 1819 i com es descriu en un bell relat aparegut en el diari liberal d’Alacant, El Dia, que explica l’origen del nom d’aquesta via en una notícia publicada en 1920”.

Rico també afig que “en el número 2 d’aquest estret carrer, en el primer pis, a l’altura mitjana del balcó, es trobava una imatge del sant exempt, a l’interior d’una fornícula excavada a la façana de la casa, de forma rectangular, amb una xicoteta motlura d’algeps en la part superior, probablement de finals del segle XIX, quan es va construir la casa. Son diverses les imatges que s’han succeït fins hui, en ser propietat dels amos de la casa o dels seus arrendataris”.

 

WordPress Video Lightbox Plugin