Petrer rep el 3er Premi a la innovació en serveis socials de la Comunitat Valenciana pel seu projecte de teràpia ocupacional en el domicili

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Un premi que atorga la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana

Ahir a la vesprada, una representació de la Regidoria d’Igualtat i Serveis Socials, encapçalada per la regidora Ana Tortosa i la cap de l’àrea, Mercedes Riera, va recollir en un acte celebrat a València el tercer premi a la Innovació en Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, en reconeixement al projecte de Teràpia Ocupacional en el Domicili posat en marxa per la regidoria. 

Es tracta dels premis a la innovació “Amparo Moreno Bañó” en matèria de serveis socials a la Comunitat Valenciana que atorga la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, el tercer premi dels quals està dotat amb 2.000 euros. Aquest premi reconeix actuacions i iniciatives innovadores desenvolupades o en procés d’implementació, que representen models de bones pràctiques en el marc de la prevenció de l’exclusió social, la protecció a les persones i les seues famílies, l’autonomia personal i la promoció de la inclusió.

Ana Tortosa, regidora d’Igualtat i Serveis Socials, ha expressat la seua alegria i satisfacció per este premi que “representa un reconeixement a la gran faena que està fent tot l’equip de l’àrea”, i ha afegit que “és important que donem visibilitat a aquest premi perquè també visibilitzem els Serveis Socials de Petrer”. L’edil ha avançat que “volem invertir el premi econòmic en la formació del mateix equip professional de Serveis Socials”.

Per part seua, Mercedes Riera, cap del departament, ha aprofitat per a agrair “a tot el meu equip el gran esforç per a posar en marxa este projecte”, i ha destacat el seu caràcter innovador perquè “la teràpia ocupacional a domicili no es presta, fins al moment, en els ajuntaments”. L’Ajuntament de Petrer ha posat en marxa, per primera vegada, este projecte i “hem vist els grans beneficis que té per als usuaris”, ha indicat Riera.

La cap del departament ha recordat que el projecte ha sigut possible gràcies a una subvenció de la Diputació d’Alacant i que la regidoria ja va presentar un projecte a la primera edició dels Premis “Amparo Moreno Bañó” en 2019, però no va resultar premiat.  

PROJECTE TERÀPIA OCUPACIONAL A DOMICILI A PETRER

El projecte, que ha sigut premiat autonòmicament, projecte de Teràpia Ocupacional en el Domicili, ha permés atendre a Petrer a un total de 32 usuaris i usuàries del Servei de Promoció de l’Autonomia dels Serveis Socials municipals, amb edats compreses entre els 3 i 56 anys. Es van tenir en compte les necessitats de les persones, la seua disponibilitat horària i sobretot la cobertura actual de les necessitats més importants i el nombre de suports amb els quals compta cada usuari/a. S’ha prevalgut aquelles persones amb diagnòstics mèdics més complexos, així com situacions socials vulnerables.

Quan s’ha dut a terme la iniciativa des de l’àmbit públic, generalment la població atesa han sigut persones majors. Des de la regidoria, quan es va posar en marxa el projecte, es va articular amb el ferm propòsit d’atendre persones en qualsevol moment del cicle vital, amb especial atenció als xiquets i xiquetes.

Cristina Carlos, treballadora social dels Serveis Socials de Petrer, ha explicat en la roda de premsa que “estem molts anys fent valoracions de la situació de dependència dels ciutadans de Petrer i, en estes visites, tant a persones majors, persones amb diversitat funcional i menors, ens adonàvem que faltava la figura d’una terapeuta ocupacional en el domicili que fora capaç d’ajudar les persones a adaptar tant el domicili com els utensilis per a poder realitzar millor les activitats bàsiques de la vida diària”.

Per a Carlos, esta forma d’intervenció “no requerix grans inversions, ni d’eliminació de barreres ni canvis estructurals en els domicilis, però que amb xicotetes pautes facilita la vida diària de les persones”.

La Teràpia Ocupacional utilitza actuacions, tècniques, procediments, mètodes i models que, mitjançant l’ús amb finalitats terapèutiques de l’ocupació i l’entorn, promocionen la salut, prevenen lesions o discapacitats, o bé desenvolupen, milloren, mantenen o restauren el major nivell d’independència funcional dels subjectes respecte a les seues habilitats i a la seua adaptació a l’entorn produïts per malaltia, lesió, mal cognitiu, disfunció psicosocial, malaltia mental, discapacitat del desenvolupament o de l’aprenentatge, discapacitat física, marginació social o altres condicions o desordres. Tot això considerant l’ésser humà des d’una visió holística, atenent principalment les dimensions biològica, psicològica i social.