Presentat el projecte de remodelació integral de l’emblemàtica plaça de Baix, que serà més espaiosa per al seu ús social i les celebracions festeres

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

L’Ajuntament desestima fer visitable el jaciment arqueològic pel seu cost econòmic elevat i la complexitat tècnica

L’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, i el regidor d’Urbanisme, David Morcillo, han presentat el projecte de remodelació integral de l’emblemàtica plaça de Baix, amb un pressupost d’1,8 milions d’euros que serà finançat al 50% per la Diputació d’Alacant.

Després d’una detallada anàlisi tècnica i econòmica, s’ha decidit no fer visitable el jaciment arqueològic subjacent, donades les considerables implicacions financeres i estructurals que suposaria. S’estima que la inversió requerida per a tal fi superaria diversos milions d’euros, i el disseny resultant afectaria greument la fisonomia i vitalitat social d’esta cèntrica plaça.

Creiem que la plaça ha de conservar el seu ús com a punt neuràlgic de bona part de les nostres tradicions i és per això que s’ha adoptat esta decisió”, ha indicat el regidor d’Urbanisme, que ha assenyalat que “fer visitable el jaciment suposaria una complexitat tècnica afegida i fer una elevació sobre la rasant, la qual cosa deixaria sense ser xafable pràcticament la meitat de la plaça”.

L’alcaldessa, per la seua banda, ha destacat que es tracta d’una inversió “molt important” d’1,8 milions d’euros amb la qual “preveiem una transformació total que ressalte el caràcter històric i social d’este lloc tan especial per a tots els veïns i veïnes de la població”.
Així,el projecte
preveu implementar una pavimentació uniforme mitjançant llambordes, per crear una plataforma única que amplia l’espai.

S’introduirà vegetació en jardineres, així com mobiliari urbà mòbil, i una font a nivell del sòl per adaptar-se a les diverses celebracions que la plaça acull. Es renovaran les xarxes de sanejament, recollida d’aigües pluvials i subministrament d’aigua potable. Destacaran noves columnes d’enllumenat i suports per a ciris. I com a gran novetat, les façanes de l’Ajuntament i de l’església de Sant Bartomeu comptaran amb un sistema d’il·luminació especial que les realçarà.

El projecte serà finançat en un 50% per la Diputació d’Alacant, a través del pla Planifica 2024/2027. Les obres estan previstes per a iniciar després de les festivitats de Moros i Cristians de l’any que ve.

Hem mantingut un diàleg obert amb els col·lectius les festivitats dels quals discorren per esta plaça, així com amb el rector de l’església i grups municipals de l’oposició, als quals hem explicat el projecte i els hem informat de totes les peculiaritats tècniques”, ha indicat David Morcillo.

Encara que el jaciment no serà visitable, es recrearà la basílica en la plaça i s’està estudiant la possibilitat de projectar sobre el sòl les excavacions. És important destacar que els mosaics trobats estan sent restaurats en el Museu Dámaso Navarro i estaran disponibles per a visita pública.

Amb esta remodelació, busquem no sols embellir i modernitzar la plaça, sinó també conservar i destacar la nostra rica història i tradicions, amb este projecte realista i adaptat a les necessitats actuals de la ciutadania”, en paraules de l’alcaldessa.