Petrer posarà en marxa 25 mesures per a revitalitzar el comerç i la població del centre històric sobre la base d’un estudi de la Universitat

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

L’Ajuntament de Petrer ha presentat l’estudi realitzat per la Universitat d’Alacant que ha coordinat el catedràtic d’Urbanisme Pablo Martí i que pretén revitalitzar socialment i comercialment el centre històric i el conegut com a primer eixample, que arriba fins a la zona de Luvi.

L’edil d’Urbanisme, Fernando Portillo, ha donat a conéixer estes mesures, agrupades en cinc grans blocs. L’estudi ha sigut realitzat després de mantenir diverses reunions amb comerciants i veïns de la zona, regidors de tots els grups municipals i tècnics de diferents regidories, i d’habilitar un correu de participació per a canalitzar les propostes d’àmbit individual.

“Durant les últimes dues dècades el centre històric ha perdut teixit comercial i població i el que pretenem amb estes actuacions és reactivar-lo i fer-lo una zona atractiva tant per a viure com per a implantar nous negocis”, ha assenyalat l’edil.

El primer dels blocs fa referència al trànsit rodat en la zona i alguns carrers canviaran de sentit, com per exemple Leopoldo Pardines, que serà de pujada en lloc de baixada: “Els experts han detectat que la configuració actual està més pensada per a facilitar l’eixida que l’entrada al centre històric i és una cosa que canviarem”, en paraules de Portillo.

Un altre dels eixos és la millora de l’accessibilitat per a vianants, i en este sentit l’Ajuntament està ultimant el projecte per a fer plataforma única el carrer Gabriel Payà i Cánovas del Castillo (conegut com a Derrocat) i també s’apunta la necessitat de millorar la zona del passeig de l’Esplanada.

Per a fomentar l’activitat econòmica, la zona de Luvi en la qual una empresa privada construirà una àrea comercial, residencial, zones verdes i aparcament servirà de tractor per a la part del centre històric. En este sentit, l’Ajuntament també estudiarà incentius fiscals per a instal·lar comerços i negocis en la zona, i es planteja un possible canvi d’ubicació del mercat ambulant i ampliar-lo a un altre dia més a la setmana. “El mercat ambulant al carrer l’Horta obstaculitza l’accés als dos pàrquings del centre històric, la qual cosa és una dificultat afegida, d’aquí ve que s’estan estudiant altres carrers que siguen més adequats”, ha assenyalat l’edil.

El quart eix de l’estudi és el foment de la població resident. Una de les estratègies per a aconseguir este objectiu és facilitar el canvi d’ús per a transformar locals comercials en vivendes en plata baixa, l’ampliació d’altures d’edificabilitat i fomentar la compra i rehabilitació de cases en el barri antic.

I el cinqué eix de l’estudi de la Universitat és la millora de la imatge urbana creant un catàleg del mobiliari urbà per a homogeneïtzar-lo en tota la població i incrementar l’arbratge i la instal·lació de jardineres a la carrers de la zona alta.

L’estudi “Estratègies urbanes proposades per a la revitalització del centre urbà de Petrer” establix altres mesures, fins a un total de 25, i fixa en deu anys l’horitzó perquè es posen en marxa totes. El regidor d’Urbanisme ha assenyalat que l’executiu local ja començarà a treballar en elles i les inversions més importants es calendaritzaran per a complir amb els objectius i revitalitzar la zona.