Petrer impulsa el Pla Barri dotat amb 2,8 milions d’euros de fons europeus per a la rehabilitació d’edificis residencials

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Se actuará en once edificios antiguos en la zona de la calle Galicia i adjacents, amb 105 vivendes, per  a aconseguir millores energètiques que reduïsquen el consum i el gasto elèctric

L’Ajuntament de Petrer presentarà la subvenció “més ambiciosa” de les que ha sol·licitat als fons europeus Next Generation per al Pla Barri, un pla amb l’objectiu de rehabilitar edificis residencials que, en una primera fase, se centrarà en els carrers Galícia, Lleó, la Manxa, Andalusia i Extremadura. L’edil d’Urbanisme, Fernando Portillo, ha explicat a més que “s’ha donat prioritat a aquells edificis que, per la seua antiguitat, tenien una pitjor situació d’eficiència energètica en una zona on tots els estudis de la Generalitat indiquen que els recursos econòmics de la població són baixos”.

Els fons europeus als quals es presenta Petrer establixen el criteri de l’eficiència energètica com un factor clau per a obtindre les ajudes i és per això que “la situació d’estos edificis suposarà que incrementen eixa eficiència i que, per tant, reduïsquen el consum i la despesa elèctrica”. El pla dissenyat per l’Ajuntament que opta a una subvenció de 2,5 milions dels fons d’Europa va suposar “revitalitzar una part important d’este barri i ajudar les famílies a aconseguir que les seues vivendes estiguen millor condicionades”, ha indicat Portillo.

A més dels 2,5 milions sol·licitats a Brussel·les, la Generalitat Valenciana posarà 125.000 euros i altres 300.000 € el mateix Ajuntament. En esta primera fase la intervenció arribarà a 105 vivendes els propietaris dels quals ja han donat el vistiplau al projecte municipal. “Cal tenir en compte que serà el mateix Ajuntament el que licite i execute les obres”, ha matisat el regidor.

L’alcaldessa, Irene Navarro, ha indicat que hem “apostat fort” per a aconseguir quants més fons millor i que d’això es beneficien les zones que necessiten una intervenció i que serà possible gràcies a este programa. “Hem tingut als administradors de finques com a grans aliats en este programa, dintre del nostre tarannà de mà estesa i esperit col·laboratiu amb el qual actuem des de l’equip de Govern”, ha indicat l’alcaldessa.

Els treballs que es realitzaran seran, principalment, revestiments de les façanes per a millorar la impermeabilització i aïllament, es canviaran els tancaments metàl·lics, es faran actuacions en les cobertes i s’instal·laran plaques solars per a aigua sanitària i en alguns casos fins i tot plaques solars per a generar part de l’electricitat de la comunitat de propietaris.

L’alcaldessa ha recordat que a este programa d’ajudes amb fons europeus poden adherir-se de manera individual les comunitats de propietaris o les vivendes que així ho estimen de qualsevol zona de la ciutat, a través dels anomenats agents rehabilitadors, que en el cas de Petrer hi ha diversos acreditats per a recaptar tota la documentació i gestionar els projectes. “Em consta que ja hi ha comunitats de propietaris que de manera individual han presentat sol·licituds a este programa, la qual cosa significa que aconseguirem reduir la tarifa global de consum energètic en la població”, ha indicat Portillo.

El Departament d’Urbanisme fa diversos mesos que treballa en este pla, amb el suport de tècnics externs contractats, i de cara a pròximes anualitats es projectaran altres zones per a intervindre sobre la base dels criteris de reducció del consum energètic que establixen les ajudes europees.