Petrer exportarà les festes de Moros i Cristians a Europa a través d’un projecte de cooperació cultural
Amb este projecte europeu d’Erasmus+, Petrer treballa per a crear un consorci internacional d’intercanvi de festes i tradicions amb altres ciutats europees
L’Ajuntament de Petrer, a través de l’Oficina de Fons Europeus i amb una ajuda de la Diputació d’Alacant, està treballant en un projecte europeu de cooperació cultural per a exportar les Festes de Moros i Cristians de Petrer a altres ciutats d’Europa.
Es tracta, en paraules de l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, del “primer Erasmus de Festes de Moros i Cristians en la nostra zona”, i ha precisat que és “un projecte europeu per a visibilitzar-les, donar-les a conéixer i que Europa siga l’aparador perfecte per a poder mostrar les nostres Festes de Moros i Cristians i poder atraure a visitants de la resta d’Europa, i obtenir la visibilitat i la repercussió que volem sempre per a les nostres Festes de Moros i Cristians”.
L’alcaldessa ha recordat que “com sempre, anem de bracet de la Unió de Festejos per aconseguir eixe objectiu en comú que és donar la importància, la rellevància i la visibilitat que mereixen les nostres festes de Moros i Cristians”.
Per part seua, Enrique Rubio, president de la Unió de Festejos, ha iniciat la seua intervenció agraint a l’Ajuntament aquesta col·laboració plantejada, i ha subratllat que “quan David Morcillo i la mateixa alcaldessa m’ho van plantejar, ens va semblar una idea genial per a les nostres festes, ja que som un referent en la UNDEF ja que som unes de les poblacions més antigues en la creació d’aquestes festes”.
Rubio ha remarcat que “és un pas molt gran en el camí cap a Declaració de Festes d’Interés Turístic Nacional i posarem tota la nostra obstinació perquè això siga realitat”.
Marta Andrés, tècnica experta en fons europeus, ha sigut l’encarregada de desgranar els detalls del projecte. En eixe sentit, ha explicat que es tracta d’un programa Erasmus+, a través de l’ajuda de la Diputació d’Alacant per a la redacció i presentació d’un projecte europeu. Ha apuntat que “aquest programa, en la seua modalitat relacionada amb la cooperació cultural entre els municipis, encaixa perfectament amb les festes de Moros i Cristians, i és una oportunitat perfecta per a augmentar la seua visibilitat”.
Entre els objectius del projecte, destaquen: crear una xarxa de cooperació, buscant un consorci internacional per a impulsar la innovació en l’àmbit de l’economia creativa, de les festes de Moros i Cristians; propiciar l’intercanvi de bones pràctiques i dels coneixements entre tots els membres del consorci. En resum, “volem portar un trosset de Petrer a Europa, visitant altres ciutats i rebent la visita dels membres del consorci durant les festes de Moros i Cristians. Una d’eixes bones pràctiques podria ser una desfilada en una ciutat europea”, ha puntualitzat la tècnica.
Quant a l’impacte del projecte per a Petrer, es preveu que incidisca positivament sobre la promoció de l’economia creativa, i contribuïsca al desenvolupament econòmic, al foment de la millora de la formació i a la generació d’ocupació, amb oportunitats laborals en el sector de serveis i hostaleria; també suposarà la internacionalització i promoció de la imatge de Petrer.
El pla d’acció que es considera des de l’Oficina de Fons Europeus és que al setembre d’enguany es configure el consorci i es prepare el projecte; a l’octubre es duga a terme la presentació; i al gener de 2024 es pose en marxa.