Petrer celebra la cerimònia de lliurament del títol de Filla Predilecta de Petrer a la cronista de la vila Mari Carmen Rico

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Serà el 6 de novembre en el Teatre Cervantes, en un acte solemne amb representants de l’àmbit polític, social, cultural, fester i esportiu de la ciutat

 

L’Ajuntament celebra la cerimònia de lliurament del títol de Filla Predilecta de Petrer a la cronista oficial de la vila, Mari Carmen Rico, el pròxim 6 de novembre en el teatre Cervantes.   

Han transcorregut quasi tres anys des que l’alcaldessa, Irene Navarro, i el regidor de Cultura, Fernando Portillo, comunicaren per sorpresa a Mari Carmen Rico la voluntat de l’equip de Govern d’elevar la proposta del seu nomenament com a Filla Predilecta al Consell Municipal de Cultura, seguint el que establix el Reglament d’honors i distincions de la població, i quan es complien llavors (novembre de 2019) 25 anys des de la seua designació com a cronista oficial. 

Durant el procés participatiu que es va obrir a partir d’aleshores es van sumar més de 200 persones a títol individual, així com diferents entitats, associacions i col·lectius, fet que posa de manifest l’enorme suport que la proposta va suscitar en la societat civil i entre els veïns i veïnes de la població. I al juny de 2020 el ple de la corporació municipal va aprovar per unanimitat el nomenament, destacant tots els partits polítics la vàlua i els sobrats mèrits per a concedir la més alta distinció que atorga l’Ajuntament. 

La cerimònia de lliurament s’ha demorat per les restriccions de la pandèmia i serà el 6 de novembre quan finalment se celebre i s’espera que acudisca una àmplia representació de la societat, però també de les entitats i col·lectius 

de la població de tota mena amb els quals Mari Carmen Rico ha tingut i té una estreta vinculació i amb els quals no hi ha dubte a col·laborar quan així li ho han sol·licitat. 

A més, també ha anunciat que hi assistiran Francesc Torres Faus, director de l’Arxiu del Regne de València; Josep Ramón Sanchis, president de l’Associació de Cronistes del Regne de València; i Antonio Berna, secretari general de la Reial Associació de Cronistes Oficials d’Espanya, que ve en representació del president. A més d’una bona representació de cronistes de la província: Oriola, Rafal, Callosa Segura, Mutxamel, Asp, Novelda, Monfort, Monòver, Elda, Saix, Bocairent i Muro de Cocentaina; així com bibliotecaris i arxivers de Crevillent, Asp, Novelda, Monfort, el Pinós, Monòver, Saix i Villena.

I és que la Filla Predilecta i cronista de la vila és, a més, la directora de les biblioteques municipals i de l’Arxiu Municipal. Ha dirigit nombrosos estudis i publicat destacats llibres d’investigació relacionats amb la localitat, d’assumptes tan amplis com les festes, la música, la terrisseria o la sanitat, i ha impartit un bon nombre de conferències estretament lligades a Petrer. D’entre totes les seues obres destaquen  “Las calles de Petrer”, on recull els noms dels carrers i places de la localitat, així com qui van ser els seus primers veïns i en quins llocs van deixar la seua empremta en la història local, i “Un segle de música”, editada amb motiu del centenari de la Unió Musical de Petrer i guardonat amb el Premi Euterpe.

M. Carmen Rico és la primera dona de la història de Petrer a rebre el títol de Filla Predilecta. Fins aleshores només s’ha entregat en tres ocasions: al militar Carlos Estévez en1927; a l’estudiós i investigador local, que va precedir com a cronista a M. Carmen Rico, Hipólito Navarro l’any 1995; i més recentment, en 2016, al metge Antonio Payá, que va morir fa uns anys.