Petrer aprova el seu primer Pla LGTBIQA+ després de dos anys de treball per a conéixer la realitat local en matèria de diversitat

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

L’Ajuntament ja ha posat en marxa les primeres accions d’aquest document estratègic per a la política pública local LGTBIQA+ que inclou més de 80 accions

 

Ahir a la vesprada, el ple municipal de l’Ajuntament de Petrer va aprovar el primer Pla LGTBIQA+ del municipi, “un pla que aposta per la diversitat, per la igualtat i que posa a Petrer en un punt molt important de tolerància”, ha subratllat la edil d’Igualtat i Serveis Socials, Ana Tortosa.

Aquest pla és fruit del treball de dos anys en què, a través d’un diagnòstic participatiu, s’ha analitzat la realitat de Petrer en matèria de diversitat com a punt de partida per a la redacció i elaboració del pla. La regidora ha aprofitat per a “donar les gràcies a totes les associacions, col·lectius, partits polítics… que han treballat en aquest pla i especialment a la Regidoria de Serveis Socials i a tot l’equip de comunitari per haver estat treballant aquests dos anys”.

Pepe Castillo, educador social, ha indicat que “aqueix diagnòstic ens ha donat uns punts forts i uns punts febles i a través d’eixos punts hem establit les sis línies estratègiques del pla”, que són governança inclusiva; coeducació i atenció a la diversitat; cultura diversa i turisme; qualitat de vida i empoderament; visibilitat, participació i memòria històrica; i erradicació de la LGTBIfòbia.

Per primera vegada en el municipi, aquest pla regula actuacions polítiques, socials, laborals, culturals, sanitàries, esportives, educatives i jurídiques que promoguen la igualtat, llibertat i la convivència entre tota la ciutadania i de manera especial prevenint i protegint els drets, dignitat i llibertat de les persones LGTBIQA+.

Les polítiques públiques LGTBIQA+ tenen com a objectiu promoure el respecte a la diversitat sexual i de gènere, erradicar la LGTBIfobia en qualsevol de les seues formes i visibilitzar les seues realitats així com construir societats més democràtiques i per tant respectuoses amb totes les diversitats. Incorpora la perspectiva de les diversitats sexuals, per a eliminar desigualtats i violències, i  promoure relacions socials pacífiques i basades en el respecte.

ACCIONS DEL PLA

El Pla, dins de les seues sis línies estratègiques, conté més de 80 accions que es duran a terme al llarg dels quatre anys de vigència d’este (2022-2026).

Segons ha explicat Miriam Alberola, promotora d’Igualtat, “ja hem començat a treballar en algunes de les accions que s’inclouen en el pla” com formació en matèria LGTBIQA+ dirigida al personal de l’Ajuntament de Petrer; tallers de diversitat en els centres educatius de primària i secundària; instal·lació d’un Punt Iris LGTBI en les Festes Patronals; accions formatives en el teixit associatiu i empresarial i xarrades i exposicions per a la ciutadania.

Alberola també ha explicat que el pla compta amb una Mesa de Diversitat que està formada per un equip multidisciplinari de personal tècnic de les diferents regidories de l’ajuntament de Petrer, una tècnica del Centre de Salut de Petrer i Associacions LGTBI del municipi.