Petrer aprova el I Pla Jove que establix les directrius a seguir fins a 2026 per a dinamitzar a este col·lectiu

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Per a redactar-lo s’han consultat més de 50 associacions i s’ha realitzat una enquesta a més de 1.000 jóvens

 

Petrer ja té operatiu el seu I Pla Jove, un document mestre que reflectix les directrius que en matèria de joventut seguirà l’Ajuntament durant els pròxims quatre anys, fins a 2026. 

Per a la redacció d’aquest document estratègic s’ha comptat amb una àmplia participació: més de 50 associacions consultades; una enquesta distribuïda a la població jove on han participat un total de 1.066 jóvens d’entre 14 i 30 anys; distribució d’un qüestionari en línia a les associacions de Petrer, considerant tota la varietat i el nombre d’entitats que es troben en el registre d’associacions, en el qual han participat un total de 42 associacions; entrevistes semiestructurades a 16 entitats amb més base juvenil, o que són d’interés per l’àmbit específic en el qual trebellan i dinàmiques participatives dirigides a població jove.

Aquest pla, que s’ha realitzat des d’una gran participació, recull els principis generals, objectius i accions que en matèria de joventut es realitzaran durant els pròxims anys”, ha indicat el regidor de l’àrea, Alejandro Ruiz. L’edil ha posat en valor este treball com “una ferramenta de treball primordial per a organitzar i implementar accions que repercutisquen en la població jove de la localitat, que és un sector de la ciutat que ens importa molt i al qual és complicat arribar”.

El Pla no és un mer instrument teòric, sinó una ferramenta de treball que partix dels interessos dels jóvens i està elaborat per i per a la població jove de la localitat.

Destaca d’este Pla Jove de Petrer el seu caràcter participatiu, com es desprén dels múltiples agents que han participat en la seua elaboració. D’altra banda, per a l’estudi-diagnòstic sobre la joventut de Petrer s’ha dissenyat una estratègia d’investigació basada tant en mètodes i tècniques de naturalesa qualitativa com quantitativa. Tots dos conferixen al diagnòstic una elevada fonamentació en la tasca d’identificar aspectes a millorar i en la de delinear actuacions que es duran a terme durant els pròxims quatre anys.

Alejandro Ruiz ha destacat que “és de summa importància, en la implementació del Pla, el paper que exercisquen els equips tècnics de les diferents àrees de l’Ajuntament de Petrer, en una labor coordinada i de concertació de totes les parts involucrades en el benestar de la joventut”.

El document s’estructura en huit capítols. Comença amb un repàs al principal marc de referència normatiu i legal que s’ha tingut en compte en l’elaboració del Pla, així com una exposició del procés metodològic seguit. En els quatre capítols següents es mostren els resultats de l’estudi sobre la situació de la joventut de  Petrer, des de les diferents dimensions que els afecten (laboral, social, familiar, formatiu, recreacional, etc.). El document finalitza amb dos capítols dedicats al pla d’acció, on es presenten els principis, eixos i objectius que el vertebren, però també les actuacions concretes que es duran a terme durant els pròxims anys. 

El pla d’acció s’estructura en tres eixos principals: Autonomia, fent especial incidència en qüestions com a ocupació i qualificació; vivenda, mobilitat i entorn saludable. El segon dels eixos és salut, abordant aspectes com el temps lliure, oci, cultura i esport. I el tercer eix és transformació social, que aborda aspectes com la informació i participació; així com la igualtat i convivència.

S’ha elaborat en coordinació amb Alejandro Acebal Fernández, sociòleg de Soc-Activa Investigación y Participación Social Aplicada, Equip de la Regidoria d’Infància i Joventut i l’IVAJ (Institut Valencià de la Joventut)- Xarxa Jove de la Generalitat Valenciana.