Petrer aconsegueix una transformació històrica en el seu mercat laboral: per primera vegada els contractes indefinits superen els temporals

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Sis de cada deu contractes ja són indefinits i s’ha reduït l’atur en 2.000 persones

El mercat laboral de Petrer ha experimentat una transformació històrica en registrar, per primera vegada, més contractes indefinits que temporals. La localitat ha passat d’una taxa de temporalitat del 88,50% en 2014 al 36,96% en 2023, la qual cosa suposa una disminució de més de la meitat en menys d’una dècada.

Aquesta millora en l’estabilitat laboral de la població es reflecteix en el nombre de contractes signats en el primer trimestre de 2023. Fins a març, s’han realitzat un total de 672 contractes indefinits, que han superat els 394 contractes temporals signats en el mateix període. Això significa que, en comparació amb l’any anterior, s’han registrat tres vegades més contractes indefinits. Per anys la comparativa és encara més evident d’aquest canvi de tendència. Si en 2021 es van signar 848 contractes indefinits, l’any 2022 és xifra s’acostà als tres mil, concretament 2.931, segons les dades de contractació facilitats pel sindicat Comissions Obreres Vinalopó-Vega Baixa de fonts oficials. 

La dada encara és més cridanera si ens remuntem fa 9 anys, en 2014, quan el percentatge de contractes indefinits a penes arribava a l’11%, un de cada deu persones que s’incorporaven al mercat laboral tenien un contracte estable, mentres que ara són 6 de cada 10. 

A més, un altre indicador positiu és que la desocupació s’ha reduït a la meitat en l’última dècada. A la fi de l’any 2012 la població vivia una situació asfixiant per la falta d’oferta laboral, amb una desocupació desbocada en el 40,54% i l’any 2012 s’ha tancat amb eixa xifra en menys de la meitat, concretament en un 19,58%. En números absoluts s’ha reduït l’atur en més de 2.000 persones.

El regidor de Desenvolupament Econòmic, David Morcillo, ha subratllat que “aquesta notable evolució en la contractació és el resultat de polítiques i estratègies de foment de l’ocupació estable i de qualitat”, amb la reforma del mercat laboral a escala nacional i amb la diversificació del teixit econòmic de Petrer. Mesures que han contribuït a l’enfortiment del teixit empresarial i a l’atracció de noves inversions.

Morcillo ha celebrat estos resultats, que ha qualificat d’“històrics”, i recalca el compromís de l’executiu local presidit per Irene Navarro a continuar treballant per a consolidar el creixement econòmic i l’estabilitat laboral en la localitat. 

L’objectiu és continuar impulsant un entorn favorable per a la creació d’ocupació de qualitat i garantir el benestar de tots els habitants de Petrer”, ha subratllat el regidor, que ha recordat que la nova àrea industrial projectada a la Pedrera compta amb tots els permisos necessaris i “servirà per a estimular l’ocupació i la creació de riquesa en la població”.

Amb esta històrica transformació en el seu mercat laboral, Petrer es posiciona com un model d’èxit en la lluita contra la temporalitat i la precarietat laboral, i demostra que “és possible millorar les condicions d’ocupació i fomentar l’estabilitat per al benefici de tota la comunitat”, ha indicat Morcillo, que ha afegit que “això està sent gràcies a les reformes, a una major oferta i més diversificada, però també  un canvi en la societat que demana unes condicions laborals més estables i així s’està entenent des de totes les parts que són importants en este procés”.

El regidor ha fet un balanç positiu del mandat quant a indústria i ocupació, i ha recoredat que s’ha invertit 1 milió d’euros en la millora dels polígons industrials, que Petrer està en el rànquing de les poblacions amb més empreses de la Comunitat Valenciana comptabilitzant un total de 858 empreses censades a la ciutat. 

Petrer ha experimentat un auge en el foment de l’emprenedoria i la creació de noves empreses en els últims anys, gràcies a la llançadora “Petreremprén”, un programa de suport a projectes innovadors i emprenedors, que ha impulsat més de 200 projectes en diversos sectors. A més, s’ha creat l’oficina de Fons Europeus, que facilita l’accés a finançament europeu per a les empreses locals.