Les excavacions arqueològiques en la plaça de Baix trauen a la llum una basílica d’època romana a la qual podria pertànyer la columna singular trobada fa uns mesos

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

En la zona de l’absis de la planta basilical s’ha descobert un nou mosaic de quatre colors similar al trobat en 1975 al carrer Constitució

 

Els sondejos arqueològics que, des de finals de 2021, s’estan duent a terme en la plaça de Baix com a pas previ necessari al projecte de reurbanització integral d’este espai continuen donant noves sorpreses i traient a la llum importants elements patrimonials de cronologia romana pertanyents a Vila Petraria.

L’última troballa, del qual han informat hui l’alcaldessa de Petrer, el regidor de Cultura i Patrimoni, el director del Museu i un dels codirectors de l’excavació, han sigut les restes dels murs d’una possible basílica datada entre mitjans del segle IV i començaments del V d. C i un nou mosaic policrom, de quatre colors, similar al  trobat en 1975 al carrer Constitució. 

Fernando Portillo, regidor de Cultura, ha parlat del concepte d’“arqueologia pública”, referint-se al fet que “ens agrada anar contant, explicant el que va apareixent en eixe concepte d’arqueologia pública que pensem que és tan important per a mantindre informats i il·lusionats els veïns i veïnes i els amants del patrimoni”. Ha precisat que “l’avanç continua i ha aparegut un segon mosaic i una planta del que sembla evident que pot ser una basílica, la qual cosa dona a entendre la importància que va adquirir aquesta vila, de la transformació en la seua època final a noves maneres de viure, a la incorporació del culte cristià”.

Per part seua, l’alcaldessa, Irene Navarro ha apuntat que “l’any 1975 es va marcar un abans i un després en el patrimoni, l’arqueologia i la cultura de la nostra ciutatQuan pensàvem que tot estava tranquil van arribar a la plaça de Baix eixos sondatges arqueològics i va arribar un moment molt dolç per a la nostra ciutat quant a patrimoni i arqueologia”. I ha posat de manifest  “l’especial sensibilitat d’aquest equip de govern per recuperar el nostre passat perquè, al cap i a la fi, una ciutat compromesa i sensible a recuperar el passat és una ciutat sensible i compromesa amb el seu futur”.

Fernando E. Tendero, director del Museu, ha oferit els detalls més tècnics de les noves troballes, i ha recordat que “després d’haver trobat l’entrada al refugi de la Guerra Civil, les restes de Vila Petraria, la columna singular d’època baiximperial i un mosaic, la sorpresa és que, quan ampliàrem l’excavació, va començar a eixir un edifici singular amb una sala quadrangular i un absis en la part de la capçalera”.

Es tracta d’un edifici, datat entre finals del segle IV i començaments del segle V d. C (última fase de Vila Petraria) que presenta una planta basilical formada per una estada de forma quadrada amb 36 m² de cos i un absis de 16 m² en la capçalera, amb una orientació nord-est-sud-oest, la qual cosa suposa una superfície de 52 m² aproximadament. A més, en la zona de l’absis, ha aparegut un segon mosaic amb decoració geomètrica i policroma, del qual es conserva un 50% de la seua totalitat.

Per a Tendero “aquest edifici de planta basilical ha suposat una gran sorpresa, ja que podria correspondre a una estada de prestigi en l’última reforma de la vila ordenada pel propietari o també cap la hipòtesi que tinga un ús religiós com a basílica, i pot ser aquest el lloc d’on procediria la columna excepcional que va aparéixer l’any passat”, que actualment es pot contemplar en el Museu Dámaso Navarro. El director del Museu ha precisat que es tracta de “dades preliminars obtingudes de l’observació directa de les restes constructives, però per paral·lels amb altres viles, que estan sent excavades des de fa molts anys, com pot ser Banys de la Reina a Calp, pensem que sí que podria ser una basílica amb ús religiós. L’avanç de l’excavació ens dirà si aquesta hipòtesi és correcta o no. La veritat és que estem davant un edifici singular amb l’afegit patrimonial de comptar amb un mosaic policrom dels quals pocs que existeixen a la província”. 

Ha finalitzat la seua explicació apuntant que “la imatge de Vila Petraria que teníem fa un any, no té res a vore amb el que sabem ara que és. Les excavacions ens estan aportant noves dades de la història de Petrer”.

VISITES “ARQUEOLOGIA OBERTA”

Perquè els veïns i veïnes poden conéixer l’evolució dels sondejos arqueològics i les troballes que s’estan duent a terme en la plaça de Baix, este dissabte 19 de novembre al matí l’equip del Museu ha organitzat visites guiades a l’excavació en el seu propòsit d’“arqueologia pública” que ha explicat el mateix regidor, Fernando Portillo.

En concret, des de les 11 fins a les 13.30, cada 30 minuts, s’organitzaran grups d’entre 12-15 persones. Botiguer ha explicat en què consistirà la visita, indicant que “es pujarà al balcó del despatx d’alcaldia on la vista de l’excavació és espectacular. I després ens aproparem al museu per a vore la columna, el mosaic…”.

La inscripció s’ha de realitzar previsament a través dels canals de contacte del Museu: per telèfon, 966989400 (ext. 280); per Whatsapp, en el telèfon 664413514; o per les xarxes socials del museu (Facebook i Instagram).