Les excavacions s’ampliaran per a recuperar tots els vestigis del passat romà de la vila

Podem sentir el mateix que van sentir els veïns de Petrer fa 45 anys quan es va descobrir, al carrer Constitució, a escassos metres de l’Ajuntament i l’església, el mosaic romà de Vila Petraria que es conserva en el Museu Dámaso Navarro”. Així, d’esta manera ha resumit l’alcaldessa, Irene Navarro, l’alegria i emoció que ha produït el descobriment d’un nou mosaic, que fins i tot en podrien ser dos diferents, i que formarien part de les estades nobles del senyor feudal de la vila romana de Petrer entorn del segle IV.

Fa 30 anys que a la província d’Alacant no es descobria cap mosaic romà. Les prospeccions arqueològiques en la plaça de Baix feren aflorar, primer, una séquia andalusina, i posteriorment, un mur d’època romana que delimita diverses dependències, en molt bon estat de conservació. L’aparició del mosaic ha causat un gran enrenou i han sigut molts els historiadors i arqueòlegs locals que s’han desplaçat a la zona d’excavació. El regidor de Cultura i Patrimoni ha verbalitzat eixe sentiment d’emoció assenyalant que “estem contemplant 1.600 anys de la nostra història davall dels peus”, i ha subratllat que Petrer és un “referent en cultura i patrimoni”, i el veïns “poden sentir-se orgullosos del seu passat i del seu patrimoni històric”.

La troballa suposa ampliar els sondejos per a transformar-los en una excavació i poder recuperar tots els vestigis, la qual cosa suposa la paralització de la projectada reforma de la plaça de Baix fins a conéixer l’abast del que hi ha en el subsol.

El director del museu, Fernando Tendero, ha recordat que l’11 de setembre de 1975 es va descobrir l’únic mosaic romà que es coneixia fins ara de l’antiga Vila Petraria, a menys de 50 metres de la troballa actual, que és un mosaic bicrom amb motius vegetals, i que podria formar part de “les estades residencials del senyor de la vila”.