L’alcaldessa rep els estudiants i una professora de l’IES La Canal que han participat en l’homenatge als deportats a Mauthausen

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Dos veïns de Petrer patiren els horrors dels camps de concentració nazis

L’alcaldessa, Irene Navarro, i el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, han rebut a l’Ajuntament la delegació de Petrer que va participar el passat cap de setmana en l’homenatge als 656 deportats valencians de 234 municipis víctimes del nazisme i del feixisme que van tindre lloc en el camp de concentració de Mauthausen (Àustria).

La intenció d’este viatge és aprofundir en el coneixement d’aquests fets, valorar la convivència i la tolerància, i homenatjar els represaliats, fent partícips estudiants, professorat i autoritats municipals de nou municipis de la Comunitat Valenciana que van ser seleccionats en 2020, però que a causa de la pandèmia no s’ha pogut realitzara fins hui. La documentació oficial indica que van ser dos veïns de Petrer els que van patir en els camps de concentració: José Amorós Maestre i Pascual Castelló. El primer morí a Gusen i el segon fou alliberat a Bergen Belsen.

El regidor de Cultura ha indicat que el treball en tot allò relacionat amb la memòria històrica és el que ha fet que Petrer haja sigut una de les ciutats seleccionades i, per sorteig, va ser l’IES La Canal el triat per a desplaçar a tres alumnes i una professora. “L’objectiu del viatge és que conegueren eixos dramàtics esdeveniments ocorreguts durant la II Guerra Mundial i que ara siguen corretja de transmissió entre els seus company, els jóvens i la població en general i que servisca de reflexió col·lectiva”, ha dit el regidor Fernando Portillo.

En els cinc dies que ha durat l’estada, Aroa Gómez, Íker Miralles, Rita Jiménez i Bea Abad, estudiants i professora de l’IES La Canal, i el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando E. Botiguer, van poder comprovar de primera mà la barbàrie duta a terme contra l’ésser humà en els camps de Mauthausen, Gusen i Ebensee, així com el castell de Hartheim. Al costat d’aquest recorregut pels escenaris de la II Guerra Mundial, també es van visitar llocs patrimoni cultural de la humanitat austríacs com són Hallstatt i Salzburg.

L’alumne Iker Miralles ha relatat com va ser l’estada subratllant que “és impossible posar-te en la pell de les persones que van viure i van patir el que allí van patir a través dels llibres de text. Estar allí et fa empatitzar amb totes eixes persones”

Este programa en el qual ha participat Petrer pretén conscienciar i educar els jóvens en la necessitat preservar i cuidar la democràcia i els valors democràtics. La professora d’Història de l’IES La Canal que va acompanyar a l’alumnat, Beatriz Abad, també ha posat l’accent en el fet que “anar a un camp de concentració és viure la història en primera persona, i sentir la història en primera persona”.

Per la seua part, l’alcaldessa ha dit que en estos camps de concentració “la història encara es pot sentir i per desgràcia es van recreant patrons del passat”.

El director del Museu Dámaso Navarro, Fernando Tendero, ha assenyalat que d’esta experiència eixirà un article que es publicarà en la revista Festa que s’edita coincidint amb les Festes Patronals a l’octubre.

Este viatge s’engloba en l’homenatge internacional al qual se suma la Generalitat Valenciana, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i l’Associació Amical, al qual van acudir representants de diversos municipis de la Comunitat Valenciana integrants de la “Xarxa Memòria Històrica”.

WordPress Video Lightbox Plugin