L’Ajuntament de Petrer i el Consorci de residus CREA signen el conveni de cessió de l’ecoparc local per a integrar-lo en la xarxa consorciada
El consorci planteja a curt termini una informatització i automatització de l’ecoparc de Petrer per a millorar la gestió dels residus amb possibles compensacions per als ciutadans
L’acord signat assegura, a més, la continuïtat dels treballadors actuals
Este migdia, l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, i el president del Consorci de residus CREA, Fulgencio Cerdán, han signat el conveni de cessió de l’ecoparc fix de la localitat, situat en la zona de 4 Vents, que passa a integrar-se en la xarxa consorciada d’ecoparcs.
Després de ser aprovat per la Junta General del consorci, prompte l’entitat té previst dur a terme un procés d’informatització, automatització i control d’accessos en la instal·lació, amb la finalitat de finalitzar l’adaptació de la infraestructura a la normativa vigent i, sobretot, millorar la gestió dels residus globalment.
L’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, ha declarat que “fem un pas més en el camí que fa anys va iniciar la nostra ciutat per a convertir-se en un model de sostenibilitat ambiental, i aspirem al fet que Petrer continue sent el cor ecològic i mediambiental del Vinalopó”. Navarro també ha apuntat que “respectar i cuidar el medi ambient és un gran repte que ens ha d’unir a totes les veïnes i veïns pensant en un medi ambient millor per al futur dels nostres fills i nets”.
L’acord aconseguit amb el consorci per a la cessió de la gestió implica mantenir els treballadors actuals de l’ecoparc, amb més de 17 anys d’experiència en la instal·lació local.
Per la seua banda, el president de CREA, Fulgencio Cerdán, ha destacat que “la xarxa consorciada seguix amb el procés d’ampliació previst. Amb la incorporació de l’Ecoparc de Petrer, es fa un pas important, ja que és uns dels ecoparcs fixos més grans de l’àrea de gestió, atesa una gran quantitat de ciutadans i ciutadanes”.
D’esta manera, el Consorci CREA assumix la gestió d’esta instal·lació juntament amb altres cinc ecoparcs fixos de l’àrea (Banyeres de Mariola, Beneixama, Elda, les Salines i Saix) i els tres ecoparcs mòbils actuals, instal·lació que, en el cas de Petrer, oferix servei els dimecres i divendres de 08.00 a 13.00 al carrer Óscar Esplá (al costat del Centre de Salut Petrer I).
“Per al consorci –ha continuat– és una satisfacció, i un deure, anar sumant infraestructures que ens permeten oferir a la ciutadania el millor servei al menor cost possible, amb la generació de sinergies derivades d’una gestió comuna, coordinada i amb simplificació operativa del servei. D’esta manera, en un termini inferior a dos anys, la població d’esta àrea disposarà d’una xarxa completa d’ecoparcs informatitzats i automatitzats que permeta incrementar les recollides selectives en origen i complir amb els objectius marcats per la Unió Europea”, ha apuntat el president.
PROJECTE D’INFORMATITZACIÓ I AUTOMATITZACIÓ
La informatització i automatització de l’ecoparc permetrà el seguiment, continu i en temps real, dels residus que deposite la ciutadania per pes i tipologia. Amb això, es valorarà la possibilitat de compensar els ciutadans i les ciutadanes responsables amb el medi ambient que realitzen aportacions de residus.
Està previst en el projecte de gestió del consorci que l’Ecoparc de Petrer siga de “tipus D”, el de major grandària prevista en la norma tècnica reguladora de la implantació i funcionament d’ecoparcs del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana.
Amb la remodelació i adaptació prevista per al nou ecoparc consorciat, este comptarà amb una superfície superior a 2.500 m², disposició a doble cota, entre 10-15 contenidors de grans dimensions per a la recepció de residus, zona amb marquesina per a la recollida de residus perillosos i RAEE’s, circulació segregada de vehicles i camions de càrrega i descàrrega, circuit de videovigilància i espai per a preparació per a la reutilització de residus.
CONSORCI DE RESIDUS CREA
El Consorci de residus CREA és l’entitat pública responsable de la gestió dels residus generats en 14 municipis de les comarques de l’Alt i Mitjà Vinalopó i l’Alcoià que formen part de la seua àrea de gestió, juntament amb la Diputació d’Alacant i la Generalitat Valenciana.