La basílica romana de Vila Petraria desperta un gran interés i ja es planeja organitzar noves visites

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

En menys de tres hores es van completar les prop de 100 places per a vore l’evolució dels sondejos arqueològics i les troballes que s’estan duent a terme en la plaça de Baix

 

Prop de 100 persones van participar en les primeres visites guiades després de la troballa d’una possible basílica datada entre mitjans del segle IV i començaments del V d. C i un nou mosaic policrom, de quatre colors, similar al descobert en 1975 al carrer Constitució, en els sondejos arqueològics que s’estan dut a terme en la plaça de Baix. El Museu Dámaso Navarro i la Regidoria de Patrimoni consideren organitzar noves visites després que el centenar de places disponibles s’esgotaren en menys de tres hores. 

Aquesta important troballa ha despertat molt d’interés i permetrà als historiadors disposar de major informació sobre el que va ser Vila Petraria i la seua importància per a la nostra ciutat i el territori”, ha subratllat el regidor de Patrimoni, Fernando Portillo.  

El regidor ha posat en valor l’important treball de divulgació i difusió de la història que es realitza pel personal del museu i ha assenyalat que “a Petrer com en pocs llocs treballem el que molts denominen com a arqueologia pública, fent partícips els veïns i veïnes, els estudiosos i amants de la història, de les troballes que van sorgint en les excavacions, i en eixa labor el treball, la dedicació i la implicació del personal del Dámaso Navarro és excel·lent”

Dissabte passat es van organitzar 6 torns de 15 persones cadascun. Des del   despatx d’alcaldia a l’Ajuntament van poder vore una panoràmica de les excavacions i tenir una explicació detallada per part del personal del museu per a, posteriorment, vore en el mateix Dámaso Navarro el mosaic descobert en 1975 o la columna trobada en estes mateixes excavacions l’any passat. 

Estem davant un de les troballes més importants dels últims anys”, ha indicat Portillo, que ha afegit que “ha generat una expectació i una enorme il·lusió perquè suposa saber més sobre el nostre passat i la història dels qui van trepitjar esta terra fins a arribar al que som hui”

Però esta no ha sigut l’única activitat realitzada este cap de setmana entorn de la labor de divulgació que habitualment realitza el museu. Ahir diumenge es va realitzar un taller DIDARQ de prehistòria dirigit a xiquets i xiquetes mitjançant el qual van conéixer l’art rupestre, i a través dels seus propis dibuixos van aprofundir més en la forma de vida d’aquelles primeres civilitzacions. 

ANTECEDENTS DE LES EXCAVACIONS

L’existència d’evidències arqueològiques descobertes durant les últimes dècades vinculades al període romà, medieval i modern, feien necessari conéixer prèviament el subsol de la plaça de Baix, ja que l’última intervenció realitzada en esta al juliol del present any, encaminada a localitzar l’entrada i comprovar l’estat de conservació del refugi antiaeri de la Guerra Civil Espanyola, va evidenciar l’existència de restes d’una casa, presumiblement del segle XVIII, i restes de cronologia romana corresponents a Vila Petraria.

La realització de sondejos arqueològics a la fi de l’any 2021 han demostrat com existien elements patrimonials de cronologia romana d’importància, pertanyents a Vila Petraria, destacant l’aparició d’un mosaic en una de les estades, amb una àmplia seqüència cronològica que abasta, tenint en compte les restes materials recuperades, des del segle I al VI d. C., encara que els fonaments de les estances i habitacions corresponen al segle IV d. C. Això va motivar l’ampliació del sondeig on van aparéixer el mosaic, passant a realitzar una excavació arqueològica en àrea oberta.  Aquesta ampliació realitzada va aportar el mes de desembre la troballa d’un fust de columna singular per la seua decoració arquitectònica i simbolisme, del qual a penes hi ha diversos exemplars similars a Hispània al que s’ha integrat en l’exposició permanent del Museu Dámaso Navarro després de la seua restauració i neteja. Però va ser insuficient pel fet que les restes dels immobles de cronologia romana continuen per davall dels límits de l’àrea oberta. Com que en esta intervenció es va localitzar l’entrada del refugi antiaeri de la Guerra Civil pròxima a l’Ajuntament, també es va excavar i documentar, amb la qual cosa s’evidencià que no s’havia acabat de construir, com ja va ocórrer amb l’entrada pròxima a l’església de Sant Bartomeu.

Per tot això, des del Servei Municipal d’Arqueologia vinculat al Museu Dámaso Navarro i des de la Regidoria d’Urbanisme es va considerar necessari la realització d’una excavació arqueològica més àmplia que abaste tot l’espai de la plaça de Baix on s’han evidenciat l’existència de restes romanes per a conéixer la funcionalitat de les estances i també poder recuperar el mosaic que presumiblement serà de grans dimensions. A més, també es tornarà a obrir el tram del carrer Constitució on l’any 1975 va aparéixer el mosaic policrom i que va evidenciar l’existència de Vila Petraria sota les cases del centre històric. L’objectiu és tornar a excavar les restes de les estades que existien davall d’aquest mosaic ja que en aquella època la documentació obtinguda, malgrat l’excel·lent labor el Grupo Arqueológico Petrelense, no va ser completa en mancar dels mitjans i informació dels quals disposem hui dia.

Així doncs, des del mes de setembre passat es van reprendre les excavacions arqueològiques en la plaça de Baix i es van ampliar les restes trobades en les intervencions anteriors per a comprendre en major mesura l’ús i la seqüència temporal de la vila. En relació a les troballes pròpies de la vila romana, cal destacar l’aparició de diverses estances o habitacions i la localització de diversos elements constructius de gran entitat com són dos mosaics (paviments ornamentals de gran valor tant històric com artístic format per xicotetes pedres de colors anomenades tessel·les): un d’ells d’una fase anterior (i ja localitzats en la intervenció de l’any 2021) i amb una decoració vegetal, com apunta la cantonada excavada, i l’últim amb una 

Totes aquestes dades permeten establir les primeres hipòtesis que es voran corroborades o variades a mesura que avance la intervenció arqueològica i l’estudi dels materials obtinguts.