L’alcaldessa i el regidor de Cultura han rebut este treball d’una de les majors mobilitzacions solidàries dels últims trenta anys.

A la fi de 1991, amb motiu de la guerra dels Balcans, moltes famílies van ser repatriades a Espanya per a salvar les seues vides i la dels seus fills. L’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, i el regidor de Cultura, Fernando Portillo, han rebut hui de mans de tres voluntaris de l’extinta “Associació d’ajuda a la població infantil de Bòsnia i Croàcia” un dossier en el qual es recopilen retalls de premsa, iniciatives per a recaptar fons i fins i tot les diferents aportacions que es van dur a terme per a sufragar la manutenció i totes les despeses dels 50 refugiats acollits en un alberg de Biar. L’associació estava formada per voluntaris de tota la comarca, si bé les poblacions més actives van ser Saix, d’on va sorgir el col·lectiu, Petrer i Biar.

Així ho ha explicat un dels voluntaris de l’associació, Juan Fernando Guillén, que ha assenyalat que “la unió i altruisme de gents de diferents municipis de la comarca del Vinalopó, juntament amb empreses i algunes entitats oficials, van fer possible dur a terme esta important labor humanitària en favor de famílies que ho van perdre tot i que gràcies al lliurament i solidaritat d’un col·lectiu ampli de persones van poder refer les seues vides”.

Enguany es complixen 30 anys de l’inici de la Guerra dels Balcans, que va enfrontar diversos pobles a l’est d’Europa i va ser un dels pitjors conflictes de la història segons les Nacions Unides (ONU). Els enfrontaments es van desenvolupar entre 1992 i 1995 i es calcula que van morir 130.000 persones. Va ser una de les primeres guerres “televisades”, per la qual cosa va suscitar una gran ona de solidaritat. Un altre dels voluntaris, el petrerí Boni Navarro, encarregat de les finances de l’associació, ha destacat la gran quantitat de gent que va col·laborar. “Entitats com Caixapetrer o l’Ajuntament, així com artistes i fins i tot pubs es van sumar a realitzar activitats, i persones a títol individual que tots els mesos pagant una quota que voluntàriament s’havien posat, per a recaptar fons amb els quals mantindre les despeses de l’alberg per al mig centenar d’adults i xiquets que allí hi havia”, ha indicat Navarro.

Un dels pilars més importants de l’associació a Petrer va ser el matrimoni format per Pedro Brotóns i Maruja Megías, que es van bolcar des del primer dia a ajudar i que van establir una connexió molt especial i directa amb una de les refugiades i els seus dos fills, que una vegada tancat l’alberg van venir a viure a Petrer, amb els quals encara Maruja manté una relació quasi familiar.

El treball entregat hui a l’Ajuntament de Petrer ha consistit a recopilar la documentació conservada durant el període que va estar en vigor l’Associació i amb esta confeccionar un xicotet dossier, compost per 90 pàgines al qual s’ha incorporat una narració dels fets, altres escrits i fotografies juntament amb: correspondència, dades d’ingressos i despeses, informació a associats, detalls d’aportacions econòmiques, famílies acollides amb treball i nou domicili, felicitacions nadalenques, relació d’associats, fotos de l’alberg, retalls de premsa, etc. La seua finalitat és deixar constància i memòria d’aquella empresa solidària col·lectiva dels pobles i les seues gents.

L’alcaldessa, Irene Navarro, ha agraït el lliurament del dossier i ha assenyalat que “sempre hem sabut que Petrer és una ciutat solidària, però amb aquesta mena de treballs es reafirma encara més”.

El dossier es conservarà a la Biblioteca Municipal perquè puga ser consultat i revisat en qualsevol moment.

WordPress Video Lightbox Plugin