Els castells de Petrer i Monòver se sumen a l’encesa de focs a favor dels drets humans

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Es tracta d’una iniciativa en la qual participen més de 80 torres de Balears, Catalunya, la Comunitat Valenciana i Múrcia

Els castells de Petrer i Monòver,  i la torre de Xinosa, en la pedania monovera de Xinorla, encendran focs a favor dels drets humans, igual que en més de 80 fortaleses, principalment, de les Illes Balears, Catalunya, la Comunitat Valenciana i Múrcia.

Esta encesa de Torres i Talaies del Mediterrani pels drets humans és una iniciativa del Consell de Mallorca, l’IES Marratxí i Amnistia Internacional, i celebrada per primera vegada el 2016.

L’objectiu de l’acte és doble: d’una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar sa casa perden la vida, tal com denuncia el manifest escrit per Amnistia Internacional, i, d’altra banda, reivindicar i valorar les torres, talaies i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present en estos territoris, ha destacat Fran Palomares, president del Centre d’Estudis Locals del Vinalopó, entitat que ha coordinat esta activitat i sobre la qual ha indicat que “enguany s’ha sumat Petrer i Monòver perquè hem tingut molt poc temps per a organitzar-ho, però en pròximes edicions volem que es vagen sumant altres fortaleses de les poblacions veïnes”.

L’acte, que tindrà lloc de manera simultània en totes les poblacions, recrea la comunicació visual que hi havia entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara amb esta acció es convertixen en punts de llum, en fars d’acolliment que mostren el camí.

La jornada començarà a les 12.45 h amb la lectura del manifest en cadascuna de les torres. En el cas de Petrer serà la regidora de Participació Ciutadana, Pau i Solidaritat, Juani Ochoa, la que llegirà el manifest per a després encendre la torxa i realitzar activitats en la mateixa fortalesa en col·laboració amb les regidories de Cultura, Turisme i el Museu Dámaso Navarro, com ha explicat el seu director, Fernando Tendero, en la presentació d’esta activitat que s’ha dut a terme este matí en la fortalesa monovera. Un acte al qual també ha assistit l’alcalde de Monòver. Alejandro García, i altres edils de l’equip de Govern.

A Petrer l’acte es concentrarà en el matí però a Monòver, a les 18 h, es tornarà a llegir el manifest i, a les 18.30 h, s’encendran les bengales de foc. Esta activitat compta amb la col·laboració de diversos col·lectius de les dos poblacions i de la comarca com la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó, l’Ajuntament de Monóver, l’Ajuntament de Petrer, Xinosa Associació d’Amics del Patrimoni de Monòver, el Museu Dámaso Navarro, Càritas Monòver i Creu Roja Monòver, entre altres.