Els bars i restaurants de Sant Rafael, pioners a adoptar mesures per a reduir el desaprofitament d’aliments a Petrer

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Petrer ja compta amb quatre illes de compostatge comunitari a Hispanoamèrica, San Rafael, el nucli històric i la Finca Ferrussa

Recentment el Govern d’Espanya ha aprovat el nou Projecte de Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Desaprofitament Alimentari, llei que té prevista la seua entrada en vigor el pròxim 2 de gener de 2023 i que té com a objectiu reduir la deixalla en la brossa d’aliments sense consumir i afavorir un millor aprofitament d’aquests.

A Petrer, els bars i restaurants del barri de Sant Rafael han pres la davantera i, abans de l’entrada en vigor de la nova llei, ja han començat a adoptar mesures per a reduir el desaprofitament d’aliments.

En concret, els bars i restaurants d’aquest barri de Petrer s’han sumat voluntàriament al projecte de la nova compostadora comunitària que el mes de juliol passat es va implantar a Sant Rafael. Així, fa unes setmanes, l’equip d’educadors ambientals va realitzar, de manera individual i particularitzada, una formació a cadascun d’ells per a la separació en origen dels residus orgànics i el seu depòsit correcte en les composteres.

Des de principis del mes d’agost, estan aportant els seus residus orgànics a l’Eco-Illa Sant Rafael, per contribuir així a generar, a partir dels seus residus orgànics i vegetals, un nou producte, el compost, que posteriorment serà utilitzat per a femar els jardins del municipi i també per a repartir entre veïns i veïnes interessats.

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Petrer, de la mà del del Consorci de Residus CREA i amb la implicació de veïnes i veïns i del teixit comercial i hostaler treballa per a continuar sent el “cor ecològic del Vinalopó”, en aquest cas amb el seu compromís amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en l’Agenda 2030 de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). El ODS 12.3 establixen en concret l’aspiració de “reduir a la mitat el desaprofitament d’aliments per càpita mundial en la venda al detall i en els consumidors i reduir les pèrdues d’aliments en les cadenes de producció i subministrament, incloses les pèrdues posteriors a la collita”.

Una dada significativa és que durant l’any 2020, les llars espanyoles van tirar a la brossa 1.364 milions de quilos/litres d’aliments, una mitjana de 31 quilos/litres per persona.

QUATRE ILLES DE COMPOSTATGE COMUNITARI A PETRER

Petrer ja compta amb quatre illes de compostatge comunitari. L’Ecoilla Hispanoamèrica, la primera compostadora comunitària que es va instal·lar a Petrer al febrer de l’any passat, ja ha produït dues tandes de compost acabat. Actualment, es troba en la fase d’estabilització i maduració d’un tercer compost que, sobre la base de les previsions, estarà llest després de l’estiu.

El mes de juliol, es van instal·lar i van implantar les altres tres composteres comunitàries, una a la Finca Ferrussa, vinculada als horts urbans; una altra en el barri de Sant Rafael i una altra en el centre històric.

Qualsevol veïna o veí de Petrer que ho desitge pot sumar-se a aquest projecte mediambiental, posant-se en contacte amb l’equip d’educadores ambientals a través del telèfon 655250326 o del correu electrònic dudas@petrercorazonecologico.es.