“El sagrat fet art”, la nova exposició del Museu Dámaso Navarro que mostra el patrimoni litúrgic de la parròquia de Sant Bartomeu Apòstol
Esta vesprada s’obri al públic esta exposició que podrà visitar-se fins el mes vinent de juny de dimarts a diumenge d’11 a 14 hores
Des de hui i fins a juny de 2023 ja pot visitar-se la nova exposició temporal del Museu Dámaso Navarro, “El sagrat fet art”, una exposició que mostra l’ampli patrimoni litúrgic que alberga la parròquia de Sant Bartomeu Apòstol de Petrer, amb una cronologia que abasta des del segle XVII al XX.
Es tracta d’una exposició en la qual han treballat conjuntament el Museu Dámaso Navarro, la parròquia de Sant Bartomeu Apòstol i la Confraria de la Verge del Remei i que va a acompanyada de la edició d’un llibre-catàleg que recull imatges de tot el patrimoni de la parròquia, coordinat i dissenyat per Aitor Barraquel i Rebeca Martínez, de l’empresa Hara Gestión.
L’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, ha destacat en la presentació de l’exposició “la importància del patrimoni a la nostra ciutat i com de conscienciats estem amb la seua conservació”, i l’ha qualificat com “el llegat que ens han deixat generacions anteriors”. La primera autoritat local ha volgut agrair el seu compromís i implicació a totes les persones que han fet possible l’exposició, referint-se a la parròquia, a través del seu rector, Miguel Cano; a la Confraria de la Verge del Remei, amb paraules d’especial agraïment per a Alberto Montesinos com a “impulsor” d’aquesta exposició; al regidor de Cultura, Fernando Portillo, i a tot el seu equip del Museu; i a les dues persones que han comissariat l’exposició, Rebeca Martínez i Aitor Barraquel.
El regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, ha explicat que “fa uns quants anys, a iniciativa d’Alberto Montesinos, majordom de la Confraria de la Verge, va sorgir la possibilitat de posar en valor alguns elements que teníem en la parròquia de Sant Bartomeu i que no són tan coneguts. En eixe moment no es va poder realitzar perquè no hi havia una sala que complira les condicions”, cosa que sí s’ha pogut fer gràcies a la sala d’exposicions temporals amb la qual actualment compta el museu.
Per la seua banda, el rector de Sant Bartomeu Apòstol, Miguel Cano, ha expressat que “és una alegria per a la parròquia que esta exposició per fi veja la llum, al cap d’un any llarg de treball”, i ha apuntat que “és una exposició senzilla però molt interessant”, que recull “peces que ixen en comptades ocasions al llarg de l’any, peces que habitualment no s’utilitzen o peces que veiem des de lluny”.
El rector també ha apuntat que esta exposició és “en benefici de la cultura, de posar en valor el nostre patrimoni, de conservar-lo i que tots el puguen conéixer”.
CONTINGUT DE L’EXPOSICIÓ
L’exposició es compon de peces rellevants i representatives de cada període historicoartístic, on es poden trobar des dels plans originals de la nova església de Sant Bartomeu Apòstol, realitzats per l’arquitecte Francisco Sánchez, peces més xicotetes i preciosistes com calzes, custòdia, corones, vestits històrics, i fins i tot la mateixa representació escultòrica de la Mare de Déu del Remei de Petrer tallada l’any 1940.
L’església de Sant Bartomeu, amb l’escut de l’IX comte de Puñonrostro presidint la façana i juntament amb les ermites, conformen el patrimoni litúrgic total, que ha sigut, i és, reflex d’una tradició religiosa arrelada en la vila, ja que, en la seua gran majoria, les peces van ser realitzades gràcies a les aportacions privades dels feligresos de la vila i entregades a la Mare de Déu del Remei de Petrer.
Al costat del temple, les peces de l’aixovar litúrgic són les protagonistes d’esta exposició comissariada per Rebeca Martínez i Aitor Barraquel (Hara Gestión Cultural), que ha sigut produïda per la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Petrer a través del Museu Dámaso Navarro i, que ha comptat amb la inestimable col·laboració de la parròquia de Sant Bartomeu Apòstol i la Confraria de la Verge del Remei de Petrer.
ACTE PREVI A la INAUGURACIÓ I OBERTURA DE L’EXPOSICIÓ
Esta vesprada, a les 18.00 hores, en el saló parroquial, es presentarà el llibre-catàleg de l’exposició, que es podrà adquirir al preu de 10 €. Una vegada acabada la presentació, s’obriran les portes de l’exposició amb visites en grups de 15-20 persones.
EXPOSICIONS TEMPORALS ANTERIORS MUSEU DÁMASO NAVARRO
Aquesta serà la quarta exposició temporal que alberga el Museu, des de l’obertura de la sala d’exposicions temporals al març de 2021.
L’exposició amb la qual es va inaugurar la sala temporal del Museu Dámaso Navarro va ser “Cuidar, curar, morir. La malaltia llegida en els ossos”, organitzada amb la col·laboració de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).
Posteriorment, de setembre a desembre de 2021, la sala va acollir l’exposició etnogràfica titulada “Treballant la fusta: la fusteria tradicional a Petrer”, una exposició amb fons propis del Museu en reconeixement a tots els fusters tradicionals que han passat per Petrer.
L’última mostra temporal que ha acollit el Museu, que va tancar les portes el mes de setembre passat, va ser “Guardians de pedra. Els castells d’Alacant”, en la qual, de la mà del MARQ Museu Arqueològic d’Alacant, es mostrava la riquesa monumental de les fortaleses de la província d’Alacant, sumant més de 230 castells, fortificacions, torres, cases-forta etc.
El Museu Dámaso Navarro pot visitar-se de dimarts a diumenge d’11 a 14 hores.