El raper Arkano dinamitzarà la presentació del primer Pla de Joventut de Petrer

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Serà el divendres 31 de març, a les 18 hores al Centre Cultural

La Regidoria d’Infància i Joventut ha organitzat, per al pròxim divendres 31 de març, a les 18.00 hores al Centre Cultural de Petrer, una presentació pública del 1r Pla de la Joventut de Petrer, acte que comptarà amb la participació del conegut raper Arkano, que “farà de l’esdeveniment un acte més atractiu i més directe cap a la gent jove, que és la que volem que vinga, que escolte, que aporte… i que, en definitiva, done seu granet d’arena per a saber de què va aquest pla”, ha indicat el regidor Alejandro Ruiz.

D’aquesta manera, a través d’aquest esdeveniment, la regidoria pretén donar a conéixer a la gent jove de la ciutat un document que sintetitza “quines són les polítiques de joventut que volem seguir en els pròxims quatre anys”, ha subratllat el regidor. El pla destaca pel seu caràcter participatiu, ja que per elaborar-lo a finals de l’any passat es va comptar amb la participació de la gent jove de Petrer a través d’associacions i a títol individual mitjançant qüestionaris i enquestes, d’agents polítics, d’agents socials… com a agents actius de canvi.

Ruiz ha avançat alguns dels detalls de l’acte que tindrà lloc divendres que ve. A partir de les 18 hores, hi haurà una taula redona amb la participació de l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, el mateix regidor i tècnics de Joventut. La taula serà presentada i dinamitzada per Arkano perquè “volem escoltar la gent jove”, ha dit el regidor, i ha afegit que “teniu a Irene com a alcaldessa, a mi com a regidor i a agents tècnics perquè volem recollir les vostres idees, suggeriments, crítiques constructives…”.

Una vegada acabada la taula redona, tindrà lloc la “part més divertida”, en paraules de l’edil, en la qual Arkano rapejarà. L’acte finalitzarà amb una picadeta per a continuar compartint i intercanviant idees i impressions de manera més pròxima.

Ruiz ha insistit en l’objectiu clar “d’aquest equip de govern de fer partícip la gent jove perquè siguem agent de canvii “fem de Petrer la ciutat que necessitem, que volem i en la qual volem viure en el futur”.

I PLA DE JOVENTUT DE PETRER

El primer Pla de Joventut de Petrer és un document mestre que reflectix les directrius que en matèria de joventut seguirà l’Ajuntament durant els pròxims quatre anys, fins a 2026.

Per a la redacció d’aquest document estratègic, realitzat durant 2022, es va comptar amb una àmplia participació: més de 50 associacions consultades; una enquesta distribuïda a la població jove on van participar un total de 1.066 joves d’entre 14 i 30 anys; distribució d’un qüestionari en línia a les associacions de Petrer, considerant tota la varietat i nombre d’entitats que es troben en el registre d’associacions, en el qual han participat un total de 42 associacions; entrevistes semiestructurades a 16 entitats amb més base juvenil, o que són d’interés per l’àmbit específic en el qual treballen i dinàmiques participatives dirigides a població jove.

El Pla no és un mer instrument teòric, sinó una ferramenta de treball que partix dels interessos dels jóvens i està elaborat per i per a la població jove de la localitat. Destaca d’aquest Pla Jove de Petrer el seu caràcter participatiu com es desprén dels múltiples agents que han participat en la seua elaboració.

El document s’estructura en huit capítols. Comença amb un repàs al principal marc de referència normatiu i legal tingut en compte en l’elaboració del Pla, així com una exposició del procés metodològic seguit. En els quatre capítols següents es mostren els resultats de l’estudi sobre la situació de la joventut de  Petrer, des de les diferents dimensions que els afecten (laboral, social, familiar, formatiu, recreatiu, etc.). El document finalitza amb dos capítols dedicats al pla d’acció, on es presenten els principis, eixos i objectius que el vertebren, però també les actuacions concretes que es duran a terme durant els pròxims anys.

El pla d’acció s’estructura en tres eixos principals: autonomia, fent especial incidència en qüestions com ocupació i qualificació; vivenda, mobilitat i entorn saludable. El segon dels eixos és salut, que aborda aspectes com el temps lliure, oci, cultura i esport. I el tercer eix és  transformació social, que tracta aspectes com la informació i la participació, així com la igualtat i convivència.

S’ha elaborat en coordinació amb Alejandro Acebal Fernández, sociòleg de Soc-Activa Investigación i Participació social Aplicada, l’equip de la Regidoria d’Infància i joventut i l’IVAJ (Institut Valencià de la Joventut)-Xarxa Jove de la Generalitat Valenciana.