Representants de tots els grups municipals i l’alcaldessa han participat en un acte simbòlic sobre esta iniciativa de sostenibilitat i ecologia a través del compostatge comunitari
El primer compost resultant de la compostadora comunitària instal·lada al febrer de l’any passat a l’EcoIlla Hispanoamèrica ha servit este matí per a fertilitzar una nova zona d’arbratge, amb la participació de l’alcaldessa, Irene Navarro, el regidor de Serveis Generals, Fernando Díaz, i representants de tots els grups municipals. L’objectiu era mostrar suport a esta iniciativa posada en marxa a través del Consorci CREA, del qual forma part Petrer, mitjançant el qual desenes de famílies han compostat col·lectivament més de 2.000 quilos de residus orgànics dels seus domicilis, que s’han transformat en 600 litres d’esta classe de fertilitzant natural i que contribuïx a una major sostenibilitat mediambiental.
“Hem volgut donar visibilitat a esta iniciativa pionera com a manera de conscienciar sobre la importància de la separació en origen dels residus orgànics”, ha indicat el regidor de Serveis Generals. Tant l’alcaldessa com els edils i voluntaris que depositen matèria orgànica en la compostadora de l’EcoIlla han plantat una desena d’arbres amb este fertilitzant natural en una parcel·la pròxima. “És la millor manera de mostrar els beneficis per a la nostra ciutat d’estes iniciatives en les quals continuarem treballant”, ha assenyalat l’alcaldessa, que ha destacat que “este compost és molt més que un material per a nodrir la terra i els nostres jardins, és el resultat de teixir aliances des de l’administració municipal amb veïns i persones compromeses amb la salut del nostre planeta”, i ha agraït així la labor de les voluntàries i voluntaris d’este programa.
Per part seua, Maria Obiols, del Consorci CREA, ha explicat el procés que se seguix i ha posat en valor també la labor de les persones que participen en la iniciativa separant en els seus domicilis els bioresidus. A més, tal com ha explicat, un tècnic del consorci acudix dos vegades per setmana a l’EcoIlla per a fer un manteniment i comprovar la situació dels caixons compostadors.
Els participants en esta iniciativa s’han emportat una part d’este compost per a manejar-lo adequadament i poder aplicar-lo en l’hort o en els tests de casa, amb la qual cosa posen fi al procés de formació que han rebut i que els permetrà continuar compostant comunitàriament de manera regular.
El compostatge és una pràctica que permet l’autogestió –tractament dut a terme pel mateix productor de la deixalla– dels residus orgànics d’origen domèstic, preferiblement les restes d’aliments no cuinats –fruites, hortalisses, verdures– i les deixalles de l’hort o la poda. Es tracta d’imitar i manejar de manera controlada el procés de putrefacció natural de la matèria orgànica: es mesclen en la proporció adequada els diferents residus, es voltegen periòdicament i es controla el grau d’humitat. El resultat final d’este procés de descomposició aeròbica és el compost, un producte sòlid que posseeïx unes propietats que el fan apte per al seu ús com a esmena orgànica en el sòl d’horts i jardins als quals aporta millores físiques, químiques i biològiques.