El mosaic romà de Vila Petraria, un dels principals elements patrimonials de Petrer, podria haver pertangut a esta vila romana

Els treballs arqueològics que des de fa unes setmanes es porten a terme en la plaça de Baix han tret a la llum unes construccions romanes datades, presumiblement, entorn del segle V, a falta de esta datació quan es realitze l’estudi de les restes recuperades.

“Si fa una setmana aproximadament parlàvem de la troballa d’una séquia de Bitrir, la població islàmica datada entorn del segle XIII, els treballs arqueològics han continuat amb més sorpreses, ja que baix d’eixe estrat es va descobrir un mur romà”, ha informat el regidor de Patrimoni i Cultura, Fernando Portillo.

L’edil ha explicat que, arran del descobriment d’este mur, “decidírem ampliar el sondeig per a vore fins a on es prolongava, i hui dia podem dir que no sols tenim un mur romà, sinó que correspon a diverses habitacions d’una construcció encara per determinar, per la qual cosa hem de continuar excavant per a obtenir més informació”.

Fernando E. Tendero, director del Museu Dámaso Navarro, ha precisat que “correspon a un mur que delimita diverses dependències, en molt bon estat de conservació, ja que hem trobat les cantonades d’algunes d’estes”, i ha afegit que “ens corrobora que, entorn del segle V, teníem aquí una vila de grans dimensions, ja coneguda des de 1975 per la troballa del mosaic”. En este sentit, Tendero ha dit que “el mosaic que va aparéixer al carrer Constitució hauria pertangut a esta vila, i el que estem descobrint són les seues dimensions i el seu estat de conservació”.

El director del Museu de Petrer també ha apuntat, sobre la base dels fragments d’estuc pintats en vermell trobats, que es tractaria d’una vila amb una certa riquesa “pels arrebossats de les parets de les estances i, sobretot, pel seu mosaic”.

Amb estos treballs arqueològics, Petrer pretén continuar aprofundint en el seu passat romà centrat en Vila Petraria, el principal emblema de la qual, fins hui, és el mosaic, descobert l’11 de setembre de 1975 quan, en realitzar unes obres en la calçada del carrer Constitució, en aquells dies encara denominada 18 de juliol, va aparéixer el mosaic romà del segle IV-V d. C.

Fins hui, a més d’esta construcció romana i la séquia andalusina, cal recordar la troballa dels fonaments dels edificis derrocats per a la construcció de l’actual església de Sant Bartomeu, apòstol, canalitzacions d’aigües d’època contemporània, i les restes de la font existent en la dècada dels seixanta del segle passat.

FUTUR DEL PROJECTE DE REMODELACIÓ DE LA PLAÇA DE BAIX

El regidor ha avançat que “quan acaben tots estos treballs arqueològics, valorarem les possibilitat de les tècniques i els costos d’integració en el nou projecte de la plaça de Baix”.