El Pasdoble “Petrel” es convertirà en l’himne oficial de la ciutat a proposta de la Unió de Festejos i el consens de tots els partits

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Enguany s’ha complit el 50 aniversari des que es va interpretar per primera el pasdoble del mestre Miguel Villar a l’inici de les festes de Moros i Cristians.

Petrer aprovarà en el ple d’aquest dijous que el pasdoble «Petrel», amb el qual s’inicien les festes de Moros i Cristians des de fa cinquanta anys, es convertisca en l’himne oficial de la ciutat. La iniciativa ha partit de la Unió de Festejos Sant Bonifaci Màrtir i ha comptat amb l’aprovació de la Comissió municipal de Cultura i el consens de tots els grups municipals els portaveus dels quals, al costat de l’alcaldessa Irene Navarro, el president de l’entitat festera, Enrique Rubio, i el ponent de la comissió de Música, José M.ª Bernabeu ho han donat a conéixer a l’opinió pública en la mateixa plaça on s’interpreta cada any.

El pasdoble es va compondre el 1969 i es va estrenar el dilluns 12 de maig d’aquell mateix any en finalitzar l’entrada saluda de bandes de les festes en honor a sant Bonifaci, i eo va dirigir el seu autor, el mestre Miguel Villar, des del balcó del castell d’ambaixades, segons ha descobert recentment l’estudiós local Manuel Villena.

Des d’aleshores aquest acte, com ha recordat l’alcaldessa, s’ha convertit “en una explosió d’alegria al voltant d’un pasdoble que ens identifica i que s’ha convertit en patrimoni de tota la ciutat perquè ha sigut gràcies a tots al llarg d’aquests cinquanta anys que ha aconseguit un lloc preferent en el nostre cor”.

Fins a meitat dels anys 70 el pasdoble no va tindre lletra. Va ser el 1976, per encàrrec dels festers Pascual Navarro i Francisco Amat, quan el cronista oficial de la ciutat Hipólito Navarro va idear una lletra. Al text original se li van fer algunes modificacions, amb el beneplàcit i consentiment del seu autor, i és la lletra que des de llavors es canta tots els dijous a la plaça de Baix davant el castell d’ambaixades.

El president de la Unió de Festejos, Enrique Rubio, ha assenyalat que l’aprovació com a himne del pasdoble és “una cosa molt important” i ha expressat el seu agraïment a tots els grups municipals i membres del Consell municipal de Cultura que el van aprovar igualment per unanimitat.

El pasdoble «Petrel» no solament s’interpreta a l’inici de les festes. Amb el pas dels anys s’ha incorporat a altres actes no necessàriament de Moros i Cristians, com en les Festes Patronals o en la commemoració del 9 d’Octubre, dia de la Comunitat Valenciana.

El vicepresident i ponent de la Comissió de Música de la Unió de Festejos, José M.ª Berbabeu, ha explicat que la iniciativa va sorgir de la seua comissió i concretament d’un dels seus membres, Manuel Villena, que ha investigat i ha pogut documentar que el pasdoble es va estrenar en les festes de 1969 contràriament al que fins ara es pensava, que era amb posterioritat.

L’edil de Cultura, Fernando Portillo, per la seua part ha assenyalat que amb posterioritat a l’aprovació com a himne, l’Ajuntament haurà de regular el seu ús, com a símbol que passarà a ser de Petrer, en el reglament d’honors i distincions del municipi.

La primera vegada que com a himne serà interpretat i cantat serà al final del concert de música festera que se celebrarà dissabte que ve, 2 de novembre, al Teatre Cervantes. En el transcurs de l’acte es retrà homenatge als autors de la música i lletra, i es reconeixerà també l’aportació de Pascual Navarro com a impulsor de la iniciativa de posar-li lletra i al músic petrerí Elías Bernabé García que ha fet un treball d’unir en una mateixa partitura, la lletra i la música, una cosa que faltava fins ara.