El Museu Dámaso Navarro celebra el seu 4t aniversari amb activitats sobre l’ús de les noves tecnologies per a la posada en valor del patrimoni

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Les activitats se centraran en el període ibèric de Petrer

El Museu Dámaso Navarro de Petrer ha preparat un programa especial d’activitats per a commemorar els seus quatre anys d’història, des que el 8 de febrer de 2019 reobrira les portes en la seua actual ubicació del carrer La Font.

Fernando Portillo, regidor de Cultura i Patrimoni, ha indicat que “com és habitual des de llavors, sempre el mes de febrer organitzem unes activitats especials en commemoració d’eixa efemèride”. I ha detallat que enguany “estaran centrades en el període històric ibèric i en l’ús de de les noves tecnologies per a la posada en valor del patrimoni”.

L’edil també ha aprofitat per a oferir les dades de visitants de 2022, i ha indicat que “davant dels 3.512 visitants de 2021, tanquem 2022 amb 5.118, la qual cosa suposa un augment del 45% respecte a 2021”. “La idea és seguir en eixa línia amb les exposicions temporals, les diferents activitats… i continuar sent un lloc de referència per als amants del patrimoni de Petrer i de tota la comarca que venen a conéixer-nos”, ha precisat Portillo.

Concha Navarro, presidenta de l’Associació d’Amics i Amigues del Museu Dámaso Navarro (AMUDANA), que ha agraït que un any més s’haja comptat amb la seua col·laboració per a este programa especial, ha sigut l’encarregada de presentar totes les activitats previstes.     

La primera activitat tindrà lloc el dijous 2 de febrer, a les 10.00 del matí, amb la presentació de la rèplica en 3D del bou del Chorrillo a escala real com un atractiu més del Museu Dámaso Navarro, una peça que va aparéixer en la partida del Chorrillo l’any 1906. També el dijous 2 de febrer, a les 19.30 hores, tindrà lloc la conferència “Del jaciment arqueològic a la didàctica: Accessibilitat a través de la impressió en 3D en el Museu Dámaso Navarro”, per Daniel Busquier, arqueòleg, especialista en impressions en 3D i codirector de l’excavació de Vila Petraria. 

El diumenge 5 de febrer serà el moment de l’activitat pensada per a un públic infantil i familiar. A partir de les 11.30 hores, el Museu ha programat un taller familiar en el qual, de la mà de Daniel Busquier, es mostrarà als més xicotets el treball de creació de reproduccions realitzades amb la impressora en 3D amb peces del Museu Dámaso Navarro. A les famílies participants se’ls entregarà un obsequi procedent de la impressora.

El dijous 9 de febrer, a les 19.30, s’ha organitzat la conferència “El conjunt escultòric de Monforte del Cid. Una àrea sagrada ibèrica a la vall del Vinalopó”, per José David Busquier, director del Museu IBER de Monforte del Cid. I, relacionat amb aquesta activitat, el diumenge 12 de febrer, a les 11 de demà, està prevista una visita guiada al Museu IBER i centre històric de Monforte del Cid amb explicacions del mateix director del museu, José David Busquier.

Les dos conferències tindran lloc a la sala del Museu Dámaso Navarro, amb assistència lliure limitada a l’aforament. Per al taller familiar i per a la visita guiada, és necessària la inscripció prèvia a través del telèfon del Museu 966989400 – Ext. 280, per correu electrònic – museodamasonavarro@gmail.com– o per whatsapp, 664 41 35 14.  

BALANÇ POSITIU DE 2022

Fernando E. Tendero, director del Museu Dámaso Navarro, ha aprofitat per a fer balanç de 2022, qualificant-lo de “molt positiu”.

Referint-se a les 5.118 persones que van visitar el Museu durant l’any passat (de les quals 2.799 van ser adults (55%) i 2.319 menors (45%), Tendero ha precisat que aquestes persones van acudir individualment, en grups familiars o d’amics, així com des dels centres educatius locals i d’altres poblacions a visitar l’exposició permanent i les exposicions temporals del museu: “Guardians de Pedra. Els castells d’Alacant”, de desembre de 2021 a setembre de 2022 i “El sagrat fet art. El patrimoni litúrgic de la Parròquia de Sant Bartomeu Apòstol de Petrer (Alacant)”, des que es va inaugurar al desembre de 2022 i visitable fins a juny de 2023. També van participar de les activitats relacionades amb l’exposició de Guardians, el Dia Internacional dels Museus o les XXV Jornades de Portes Obertes del Patrimoni Petrerí, entre altres.

A més, ha indicat que durant tot l’any es va realitzar l’activitat mensual DIDARQ relacionada amb la didàctica de la història i el patrimoni petrerins a la qual han acudit desenes de menors amb els seus familiars. De la mateixa manera, es van desenvolupar nombroses activitats de difusió en els centres educatius, en els monuments i el propi museu amb els tallers i les visites guiades.

La labor d’investigació que es realitza des del museu també s’està duent a terme de manera important amb l’excavació arqueològica en la plaça de Baix, amb la descoberta “d’excepcionals” troballes de Vila Petraria, i el pla general d’investigació “Territori Bitrir/Petrer”, centrat en l’alqueria de Puça.  

Totes estes activitats, les instal·lacions i el servei oferit des del Museu Dámaso Navarro ens han permés renovar la marca Q de Qualitat Turística atorgada per l’Institut de Qualitat Turística d’Espanya que reconeix el bon fer de la nostra institució”, ha indicat el director del Museu.