ARTenBITRIR tanca la seua desena edició amb més de 30.000 espectadors

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Més de 50 actuacions de 30 companyies, tres pinturs murals i actes com rutes o exposicions han omplit d’art els carrers de Petrer durant el passat cap de setmana

ARTenBITRIR va despedir este diumenge la seua desena edició amb unes dades d’afluència de públic que superen els 30.000 espectadors en el càlcul global de totes les activitats. El bon temps i l’absència, després de tres anys, de qualsevol tipus de restricció sanitària, van animar els veïns de Petrer i d’altres municipis pròxims a apropar-se a disfrutar d’un festival que s’ha consolidat com un referent de l’art de carrer a escala estatal.

Més de 30 companyies dintre i fora del programa han realitzat més de 50 actuacions. A més, s’han pintat tres grans murals en diferents parets de la ciutat. En Expobitrir han participat una trentena de llocs d’artesania a més de quatre camions cuina sobre rodes (food trucks).

Raquel Villora Brotons, presidenta de l’associació cultural que organitza anualment ARTenBITRIR, destaca que esta edició ha funcionat a la perfecció i que “tant el públic com els artistes han quedat molt contents”. “Els assistents en tot moment ens han fet notar que estaven al·lucinant amb totes les actuacions de dintre i fora de la programació”, assegura Villora Brotons.

La presidenta de l’associació ha volgut agrair tot el suport rebut pel públic, els comerços locals i l’Ajuntament de Petrer, que han fet possible que ARTenBITRIR continue creixent any rere any. També ha subratllat el treball que realitzen artistes i voluntaris, que enguany  “han agraït molt el servei de manutenció i el fet que el festival es realitzara en un espai on tots han estat junts i s’han pogut relacionar, formant una gran família”.

Per la seua banda, el regidor de Cultura, Fernando Portillo, ha subratllat que “s’han superat totes les expectatives de públic i des del mateix divendres a la vesprada el nostre centre històric ha sigut un constant tràfec de persones, la qual cosa demostra que la nostra ciutat és un referent cultural a la província gràcies al compromís ferm que tenim amb la cultura i el patrimoni”.

El lema triat per a aquesta edició ha sigut “Tirant arrels/ Fent arrels”, amb el qual s’ha volgut reivindicar la importància dels orígens i els valors sobre els quals s’han construït, al llarg dels anys, ARTenBITRIR i el poble de Petrer. Des de l’organització expressen que aquestes arrels formen part del passat i que ja es treballa a donar-li forma a l’onzena edició del festival en 2024.

L’organització del festival ha volgut recordar dos dels moments més emocionants d’aquesta desena edició. El primer va ser l’homenatge, durant els concerts del divendres a la nit, al veí de Petrer Antonio Bernabé, “el Nano”, mort fa uns mesos. La família de l’homenatjat va recollir de mans de l’organització el dibuix original amb el qual es va realitzar el cartell del festival, obra de Miguel Ángel García i Eva Antón. Aquest reconeixement es va realitzar en l’escenari de l’Esplanada, que des d’enguany tindrà com a nom “Escenari El Nano”. El segon moment emotiu va ser l’acte de tancament del passat diumenge, després del concert de Juglárea, quan tots els voluntaris van pujar a l’escenari per a agrair al poble de Petrer l’acolliment, un any més, d’un esdeveniment que busca continuar omplint d’art els carrers de la vila.

L’objectiu de l’associació ARTenBITRIR és la promoció i la dignificació de l’art de carrer mitjançant el festival anual, donar a conéixer Petrer, inculcar valors en la ciutadania i afavorir econòmicament els comerços locals. Tots els artistes que actuen ho fan “a la gorra”, una manera de percebre un pagament per les seues actuacions de manera directa pel públic. Els membres de l’organització realitzen la seua labor de manera altruista, sense percebre res a canvi i amb ajuda de desenes de voluntaris.

ARTenBITRIR en xifres

L’organització ha estimat en 34.000 espectadors l’afluència total en totes les activitats programades durant els tres dies d’ARTenBITRIR. Els espectacles en programa van reunir prop de 15.000 persones i al voltant de 6.000 van passar en algun moment per alguna de les places OFF.

Els concerts van reunir, entre el divendres i el dissabte, més de 2.000 espectadors que van poder gaudir de diferents estils, com el pop, el mestissatge o el surf rock, de la mà de bandes joveníssimes, com a Pico Tres, i altres més veteranes, com Fuckop Family.

Les 30 parades d’artesania d’Expobitrir van congregar durant el festival més de 6.000 persones. L’organització ha destacat la bona rebuda que ha tingut el retorn dels food trucks al mercat ambulant, ja que van permetre als assistents tastar diferents menjars molt prop de tots els espectacles

Els murals i llenços d’aquesta edició van ser visitats per més de 3.500 persones. Les obres murals, situades en el mur de la pista de futbol del carrer Cid Campeador (“Buen puerto”, de Andamio Ragazzi), de la plaça Llenyaters (“Saltimbanquis”, de Santiago Buades) i el del carrer Sant Antoni (“Arrels”, de Punxeta i Didàctic), quedaran per a la posteritat per al gaudi de tots els veïns i visitants de Petrer.

La resta d’activitats, que inclouen la ruta dels murals, presentacions i exposicions, han reunit en total una estimació de 1.100 participants.

Per la seua banda, enguany ARTenBITRIR ha comptat amb més de 70 voluntaris, una xifra superior als 50 de 2022, que van ajudar de manera desinteressada a muntar la decoració, a servir-los de suport als artistes o ajudar en el servici de menjars.