40 voluntaris vetlaran per les 5.678 hectàrees de terreny forestal de Petrer aquest agost

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Com cada estiu, Medi Ambient posa en marxa el programa de voluntariat “Cuidem les nostres muntanyes”

Com cada estiu des de fa 28 anys, la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Petrer posa en marxa el projecte de voluntariat mediambiental que enguany, amb el títol “Cuidem les nostres muntanyes”, permetrà a 40 persones voluntàries disfrutar d’un mes d’agost en contacte amb els paratges naturals de Petrer.

A més de participar en les tasques de vigilància de les nostres muntanyes amb la finalitat de previndre possibles incendis forestals en este període estival considerat d’especial risc d’incendis per les altes temperatures, amb esta activitat busquem generar consciència mediambiental entre els participants”, ha destacat Fernando Díaz, regidor de Medi Ambient. De fet, un dels objectius d’este programa és proporcionar als nous voluntaris una formació bàsica en prevenció d’incendis, legislació, comunicacions, primers auxilis, etc., i, alhora, una formació complementària que els proporcione continguts d’interés per a generar inquietuds de protecció del medi ambient.

Daniel Oliver, responsable de Planeta Caracol, ha explicat el desenvolupament del voluntariat. Cadascuna de les 4 setmanes d’agost, un grup de 10 voluntaris, acompanyats de monitors, tenint com a camp base l’àrea recreativa Finca Ferrussa (setmanes segona i quarta) i el Campament de Caprala (setmanes primera i tercera), realitzaran rutes a peu, vigilància en punts estàtics elevats, rutes amb vehicles que visiten especialment les àrees recreatives i permanència en el camp base per a atendre visitants, personal de vigilància, etc. Oliver ha precisat que “les labors de vigilància són al matí, llevat que hi haja alerta 3, que aleshores dediquem tot el dia”. Les vesprades es dediquen a la formació.

Hi ha zones molt sensibles que volem tocar, com la Rambla de Puça, en la zona dels Molins, perquè molta gent està agafant este punt per a anar a banyar-se, amb els consegüents problemes d’abocaments, fems…”. D’aquí ve que Oliver haja destacat que una part important del voluntariat també siga trobar eixos punts calents que tenen més pressió humana i que és necessari controlar.

Es tracta d’un voluntariat gratuït (amb totes les menjades incloses) i obert a tots els veïns i les veïnes majors de 16 anys, que s’hi podran informar i inscriure’s, bé per correu electrònic (mambiente.auxiliar@petrer.es o planeta.caracol@hotmail.com) o a través dels telèfons 96 631 14 73 (en horari de matí) o 661 150 579. Les inscripcions s’obrin dilluns que ve 18 de juliol.

Fernando Díaz no ha volgut deixar passar l’oportunitat per a “donar les gràcies a tots els que durant estos 28 anys han estat participant en este voluntariat, perquè han cuidat del nostre pulmó natural”, i ha afegit que “som uns privilegiats perquè tenim la muntanya a 5 minuts de casa”.

L’activitat està subvencionada per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

SUPERFÍCIE FORESTAL DE PETRER

El terme municipal de Petrer consta d’una superfície total de 10.426 hectàrees, de les quals el 54,46% és considerada com a superfície forestal, és a dir, 5.678 hectàrees de terreny forestal.

L’àmbit de vigilància del programa de voluntariat és la zona forestal del terme municipal de Petrer, amb especial atenció a les àrees recreatives enclavades en este i als nuclis tradicionals de població.