Amb motiu del Dia Mundial de l’ELA, l’Ajuntament de Petrer il·luminarà de verd el Castell fortalesa i la font de la rotonda del Guirnei.

Amb motiu del Dia Mundial de l’ELA, que se celebra el 21 de juny, l’Ajuntament de Petrer se suma a la causa #LuzporlaELA. Per a això, des del divendres 21 fins al diumenge 23 de juny a la nit, s’il·luminaran de color verd el Castell fortalesa i la font de la rotonda d’accés a Petrer per l’Avinguda del Guirnei.

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Petrer mostra el seu suport i solidaritat amb les persones afectades per l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica), i contribueix a visibilitzar la malaltia i conscienciar la societat sobre les dificultats que comporta aquesta malaltia en el dia a dia.

Segons dades de la Fundació Luzón – Units contra l’ELA, en 2018, 132 municipis de les 17 Comunitats Autònomes van participar il·luminant de verd 168 monuments de tota Espanya, entre els quals es trobaven la Font de Cibeles, la plaça d’España de Sevilla, l’Arc de Santa María de Burgos, els Ajuntaments de Barcelona o Donosti, la Diputació de la Corunya, el Temple de Diana de Mèrida, el Palau de la Madalena de Santander o el Teatre Campoamor d’Oviedo, entre altres.

DIA MUNDIAL DE L’ELA

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el 21 de juny com el Dia Mundial contra l’Esclerosi Lateral Amiotròfica amb l’objectiu de fer una crida a nivell internacional i situar la malaltia en l’agenda pública perquè els governs obriren els ulls davant una malaltia dramàtica i es mobilitzaren, procurant una atenció sociosanitària de qualitat a totes les persones afectades per l’ELA i fomentant noves línies d’investigació que troben les causes, els tractaments i finalment la cura de la malaltia.

Va ser en 1997 quan es va celebrar per primera vegada el Dia Mundial Contra l’ELA.

L’ELA*

L’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) és una malaltia neuromuscular degenerativa en la qual les cèl·lules que controlen el moviment de la musculatura voluntària disminueixen el seu funcionament gradualment i moren, provocant una paralització progressiva de la persona afectada en un curt espai de temps, que els impedeix somriure, parlar, menjar, moure’s o respirar per si sols. L’esperança mitjana de vida dels pacients no sol superar els cinc anys. No existeix cap tractament contra l’ELA, encara que sí que hi ha fàrmacs i teràpies per a combatre els seus símptomes (alteracions respiratòries, alteracions del somni, rampes…).

Segons dades de la Fundació Luzón – Units contra l’ELA, a Espanya s’estima que cada dia es diagnostiquen 3 nous casos d’ELA, 1.000 a l’any, els mateixos que morts. El nombre de persones afectades en l’actualitat ronda les 4.000.

El 95% dels casos d’ELA té un origen desconegut (ELA esporàdica), mentre que els casos d’ELA genètica o familiar només es mostren entre el 5 i el 10% dels pacients, que tenen o han tingut familiars de primer o segon grau amb la mateixa malaltia, que es considera hereditària.

L’edat mitjana d’inici de l’ELA es troba entre els 58-66 anys, amb un pic d’incidència als 70-75 anys i una disminució en edats superiors. Els casos d’ELA amb origen hereditari presenten un inici a edats més primerenques, uns 10 anys abans en moltes ocasions. En general, la incidència en homes és lleugerament superior a la de les dones. En el cas d’Espanya, l’edat mitjana d’inici és inferior a l’observada a nivell mundial, ja que apareix fonamentalment entre els 40 i 70 anys.

Segons una enquesta recent, l’edat mitjana d’inici de símptomes no específics va ser de 48,8 anys, mentre que la d’inici de feblesa clara o atròfia va ser de 50,2 anys. Per tant, la majoria de les persones recentment diagnosticades a Espanya es troben en edat laboral. En l’àmbit mundial, la incidència oscil·la entre 1 a 2 casos per 100.000 habitants i any, la qual cosa suposa que cada any es diagnostiquen uns 120.000 casos nous a tot el món. A Espanya, la incidència és similar a la resta de països desenvolupats, ja que anualment es detecten 1,4 casos per 100.000 habitants.

La prevalença de l’ELA oscil·la entre 2 a 5 casos per 100.000 habitants, i s’estima que en el món tan sols hi ha mig milió de persones amb aquesta malaltia. A pesar de la seua incidència elevada té una prevalença baixa a causa de la seua elevada mortalitat.

Categories: Regidories

WordPress Video Lightbox Plugin