Petrer llança un curs pioner per a previndre lesions en el col·lectiu d’enfranquidores

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Hi haurà cinc sessions amb metges i especialistes que els ajudaran a tindre hàbits físics saludables.

La regidoria de Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Petrer, en col·laboració amb l’Associació d’Enfranquidores Elda-Petrer (ADAEP), ha organitzat un curs pioner a la comarca sobre higiene laboral i postura en el treball d’aquest col·lectiu format majoritàriament per dones, així com consells per a previndre i adquirir hàbits físics saludables.

El regidor David Morcillo ha assenyalat que “tant de bo no haguérem hagut de fer aquest curs”, en referència al fet que el col·lectiu de les enfranquidores té una sèrie de problemes de salut. Sobretot en esquena i mans, per les postures que adopten a l’hora de fer el seu treball. L’edil ha indicat que “moltes persones no són conscients que tenen un problema associat a la seua professió d’enfranuidora i ho atribueixen a una altra circumstància”, i és precisament el que pretén aconseguir aquest curs en el qual intervindran metges i fisioterapeutes. El curs pretén, per tant, no només oferir hàbits físics saludables sinó detectar possibles patologies perquè siguen derivades al centre de salut.

En aquest sentit la presidenta d’ADAEP, Maite Rodríguez, ha explicat que les enfranquidores pateixen malalties derivades de la postura, els moviments repetitius i les moltes hores que normalment dediquen a aquest treball que en moltes ocasions es realitza en els propis domicilis. Rodríguez ha assenyalat que “es treballa en moltes ocasions de manera molt precària sense que es complisquen les normes de riscos laborals”.

Les enfranquidores també assenyalen que el col·lectiu està sotmés a altres riscos com la depressió i l’estrés. Rodríguez ha revelat que tenen intenció de reunir-se amb l’Institut valencià de Salut (INVASAT) per a avançar en què la sanitat pública reconega determinades malalties com a malalties laborals per al col·lectiu de les enfranquidores.

El curs està dirigit al col·lectiu de dones enfranquidores en actiu o en desocupació, amb edats compreses entre 16 i 65 anys. Són 5 sessions de 3 hores de duració que se celebraran els divendres a partir del 8 de novembre entre les 4 i les 8 de la vesprada, en dos grups de 10 enfranquidores cadascun d’ells. El curs se celebrarà a l’aula de la Seu Universitària de Petrer, a l’Esapi Blanc de Cultura.