Petrer llança la campanya “Recicla sense excuses” per a continuar treballant en pro d’una ciutat sostenible i respectuosa amb el medi ambient

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

En 2022 es va recollir separadament un 21% de matèria orgànica del total dels residus recollits

L’Ajuntament de Petrer, a través de la Regidoria de Serveis Generals, continua treballant en accions i campanyes d’educació, conscienciació i sensibilització mediambiental per a fer de Petrer una ciutat respectuosa amb el medi ambient i, cada dia, una ciutat més sostenible.

El regidor de Serveis Generals i Medi Ambient, Fernando Díaz, ha indicat que “el nostre compromís amb el medi ambient i amb el futur del planeta ha de ser continuat i, per això, continuem treballant dia a dia per a informar i ajudar a veïns i veïnes (amb la seua aportació en els hàbits diaris) a sumar-se al repte de, entre tots i totes, fer de Petrer el cor ecològic del Vinalopó”.

Per a això, l’Ajuntament ha posat en marxa una nova campanya de sensibilització, amb el títol “Recicla sense excuses”, que té com a protagonistes els personatges Reciclaman i Basuraman. Díaz ha explicat que, en el treball informatiu de carrer i porta a porta que fem des de la implantació del cinqué contenidor marró d’orgànica en 2021 les educadores ambientals “han detectat que, moltes vegades per desconeixement, hi ha veïnes i veïns que posen moltes excuses per a separar correctament els seus residus”, i ha apuntat que “aquesta campanya pretén oferir arguments i informació per a contrarestar totes eixes excuses i que les persones sàpien com reciclar correctament”.

En la campanya, Reciclaman representa a l’heroi que té la missió de garantir que Petrer siga el cor ecològic del Vinalopó i treballa dia a dia per a combatre els mals hàbits en matèria de reciclatge i separació de residus. Basuraman, per la seua banda, encarna el personatge que recorre els racons de Petrer llançant les seues excuses a tort i a dret per a no reciclar correctament els seus residus, la majoria de les vegades a causa del desconeixement. 

La nova campanya ja pot vore’s des de hui en diferents suports i canals com publicitat exterior, mitjans impresos, ràdio, televisió, xarxes socials… A més, també s’han previst algunes accions informatives de carrer en les quals Reciclaman i Basuraman recorreran algunes zones de Petrer, sobretot, els mercats locals, acompanyats per l’equip d’educadors ambientals.

BALANÇ RECOLLIDA DE RESIDUS 2022

Aprofitant la presentació de la nova campanya de sensibilització, el regidor ha informat de les xifres totals de recollida de residus en el municipi durant 2022. En eixe sentit, l’edil ha ressaltat, d’una banda “que en 2022 es va recollir un 21% de matèria orgànica del total de residusi, d’altra banda, que “respecte a 2021 s’ha reduït el pes total de residus recollits en un 15% aproximadament, cosa que significa que les veïnes i veïns de Petrer estan conscienciant-se gradualment amb l’acció de reduir”. 

En números absoluts, en 2022 es van recollir 13.302.781 kg, enfront dels 15.565.877 kg de 2021. I, quant a la matèria orgànica, la xifra en 2022 va ser de 2.805.000 kg.

Díaz també s’ha referit a la “implicació i esforç de molts veïns i veïnes que, voluntàriament, s’han sumat a les quatre illes de compostatge que ja tenim en funcionament a Petrer o que participen del projecte de composteres d’ús domèstic per a fer el seu propi compost”.

Respecte a les illes de compostatge, actualment hi ha quatre en funcionament (Hispanoamèrica, barri antic, barri Sant Rafael i Ferrussa). La d’Hispanoamèrica ja s’ha buidat 3 vegades, amb una mitjana per cada vegada d’uns 80 kg de compostos de bona qualitat. Les altres composteres estan actualment en procés d’estabilització del compost, el procés final, per a poder donar el compost als participants i realitzar les anàlisis pertinents.

Quant al projecte de composteres d’ús domèstic, són 95 veïnes i veïns el que formen part actualment de la iniciativa, que generen el seu propi compost per al seu ús.

EQUIP D’EDUCADORS AMBIENTALS I WEB DE CONSULTA

L’Ajuntament de Petrer, a través del Consorci de residus CREA, compta actualment amb un equip de tres educadors ambientals per a informar i ajudar veïnes i veïns a incorporar i millorar en el seu dia a dia els hàbits de reciclatge.

Els educadors ambientals, a més d’informar amb accions de carrer i porta a porta, també organitzen tallers i xarrades i treballen amb els centres educatius del municipi. I disposen d’una Oficina d’Educació ambiental, situada en la 2a planta de la biblioteca Enrique Amat, on atenen directament veïnes i veïns. També es pot contactar a través del telèfon 655 250 326 i del correu electrònic dudas@petrercorazonecologico.es.

A més, l’Ajuntament de Petrer compta amb la pàgina https://petrercorazonecologico.es/, on els ciutadans poden buscar tota la informació relativa al reciclatge i cura del medi ambient i resoldre els seus possibles dubtes.