Este espècie exercix un paper molt important en el control de plagues perquè són molt insectívors

La Regidoria de Medi Ambient està instal·lant 33 caixes-refugi per a rates penades en parcs i edificis públics, una iniciativa en col·laboració amb el personal de la Brigada del Paisatge Protegit i l’Obra Social de Caixapetrer, i que perseguix ajudar a la seua conservació, ja que un dels majors riscos és la destrucció dels seus refugis.

Estos refugis de vida no comporten la introducció de nous exemplars als ja existents. Els tècnics calculen que la població de rates penades pot tardar, en alguns casos, entre 2 i 3 anys a localitzar estes caixes que els servixen per a reproduir-se i també per a hibernar en els mesos més freds.

El regidor de Medi Ambient, Fernando Díaz, ha indicat que “ens agrada cuidar la biodiversitat de la nostra població i este tipus d’iniciatives ens ajuden a protegir espècies que estan en perill d’extinció alhora que elles ens ajuden a controlar plagues que són molt molestes”.

I és que les rates penades exercixen un paper molt important en el control de les plagues perquè són insectívores i, a més, molt voraces. La majoria d’espècies únicament tenen una cria a l’any, per la qual cosa la taxa de creixement i recuperació de les seues poblacions és molt lenta en comparació amb altres animals.

Els tècnics han seleccionat les zones on situar estes caixes-refugi, en edificis i equipaments públics, per a afavorir la presència de rates penades en zones on han desaparegut o no hi ha abrics naturals.

La instal·lació es realitza en parets o murs amb orientació sud/sud-est, i a una entre 4 i 8 m, amb l’obertura dirigida a zones obertes. S’està iniciant esta instal·lació en diferents dependències municipals: al parc infantil de trànsit, al poliesportiu municipal, al camp de futbol, a la nau de Serveis Generals i a les àrees recreatives de Ferrussa i Caprala.

Cal subratllar que este tipus d’animals adora viure prop d’un lloc on puguen beure, com poden ser rius, llacunes o estanys. A més, els agrada la presència d’arbustos i arbres que els permeten disposar d’una zona de caça i d’una certa protecció enfront dels seus depredadors.

 

WordPress Video Lightbox Plugin