Petrer estudia la manera d’integrar l’entrada al refugi antiaeri en la futura remodelació de la plaça de Baix

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Finalment el refugi no es podrà recuperar i fer-lo visitable per la perillositat de seguir realitzant l’excavació en descobrir-se zones de terra despreses

Finalment el refugi antiaeri de la plaça de Baix no podrà recuperar-se ni museïtzar-se íntegrament per a fer-lo visitable, tal com es tenia previst. Així ho han anunciat este matí el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, i el director del Museu Dámaso Navarro, Fernando Tendero.

No obstant això, des de la Regidoria d’Urbanisme ja s’està estudiant la millor forma per a integrar els tres trams d’escales descoberts i l’entrada del refugi en el projecte previst de remodelació de la plaça de Baix. “El que ens agradaria és fer alguna cosa pareguda al que es va fer en el seu moment amb el forn romà al carrer la Font, que és visible a través d’un sòl de vidre xafable. Estem treballant perquè es puga fer alguna intervenció d’eixe tipus per a valorar estes restes arqueològiques amb tant de valor per a la ciutat”, ha subratllat l’edil.

Portillo ha explicat que en el transcurs de les excavacions a mà per a aconseguir l’entrada al refugi s’ha descobert que eixa part s’ha afonat per l’acció de les arrels dels arbres, “la qual cosa dificulta continuar perquè hi ha una gran perillositat per als treballadors, la qual cosa ens ha portat a desistir”.

Per part seua, Fernando Tendero, director del Museu Dámaso Navarro, ha recordat els treballs arqueològics que s’han estat duent a terme en l’excavació del refugi des de principis del mes de juliol. “Teníem referències bastant encertades de l’any 2006 d’on podia trobar-se l’entrada al refugi i llavors vam ser a tir fet per a localitzar l’entrada”, uns treballs que inicialment es van dur a terme amb màquina i que, posteriorment, per la profunditat que anava assolint l’excavació, a mà.

Fins a la paralització dels treballs d’excavació a causa del descobriment de la zona afonada de la terra d’un dels parterres de la plaça, s’han tret a la llum tres trams d’escales, que han arribat a una profunditat de 7-8 metres. “Encara ens quedaria molt per a poder arribar a la galeria, si tenim en compte que el refugi de la Ciutat sense Llei està a uns 12-15 metres de profunditat”, ha indicat el director.

INTERVENCIÓ ARQUEOLÒGICA PRÈVIA A LES OBRES

El regidor de Patrimoni ha avançat que “abans de començar amb les obres de remodelació de la plaça, a partir del mes d’octubre volem dur a terme una altra intervenció arqueològica en els parterres de la plaça per a retirar el farciment caigut de terra i assegurar el terreny per als futurs treballs de reforma de la plaça”.

Segons ha explicat, amb esta intervenció també es pretén que, en fer l’obra, “ens trobem amb els menys imprevistos possibles”.