El cost de la reforma és tan elevat que s’ha optat per la demolició de l’actual i la construcció d’un totalment nou.

L’Ajuntament de Petrer sol·licitarà la construcció d’un nou centre que substituïsca a l’actual col·legi Reis Catòlics a causa del cost tan elevat de la reforma després d’eixir a la llum una sèrie de deficiències en els informes tècnics de patologia.

El regidor d’Urbanisme Fernando Portillo ha assenyalat que “els nous informes de patologia de què disposem aporten una sèrie de deficiències que, si bé no comprometen en cap cas la seguretat de la comunitat educativa en l’actual edifici, sí haurien de ser sol·lucionades en cas de rehabilitació amb el que s’incrementaria el pressupost fins a quasi sis milions d’euros, segons els tècnics”.

El col·legi Reis Catòlics té una reforma pendent des de 2007, de la qual es va redactar projecte d’execució en 2009 per part de CIEGSA, l’empresa pública valenciana per a la construcció de nous centres creada durant l’anterior govern del PP en la Generalitat Valenciana, encara que mai es van arribar a licitar les obres.

Aquest projecte de reforma suposaria una inversió de 4.438.018€, que l’Ajuntament va tornar a sol·licitar en 2018 dins del Pla Edificant. No obstant això, com a previsió i davant l’ocorregut en l’IES Azorín, es va decidir per part de Conselleria i Ajuntament sol·licitar un estudi a fons de patologies previ abans de dur a terme la reforma.

Una vegada realitzades les prospeccions per una empresa especialitzada ha conclòs en uns informes que, encara que descarten cap perill per a alumnes, professors i personal que utilitza diàriament el centre, sí que consideren necessàries una sèrie d’actuacions de reparació i reforç en cas de reforma de l’edifici que elevarien el cost inicial de l’obra fins als 5.835.867€. Aquesta quantitat suposaria una despesa superior al 72% del cost d’un col·legi nou -8 milions segons els mòduls de càlcul de la Conselleria d’Educació-, la qual cosa ha portat a l’Ajuntament ha sol·licitar la creació d’un centre de nova construcció, en el mateix emplaçament, dins també del Pla Edificant.

Creiem que és preferible disposar d’un centre nou, que es puga dissenyar i s’adapte a les noves necessitats tant d’accessibilitat, comoditat com d’eficiència energètica i altres aspectes per a millorar les infraestructures del sistema educatiu públic perquè la inversió és molt similar a la reforma que hauria de fer-se”, ha assenyalat Portillo.

Des de les regidories d’Educació i Urbanisme s’ha informat sobre aquests informes tant a la direcció del Centre, com a l’AMPA i els grups polítics municipals abans de traslladar aquesta petició a la mateixa Conselleria.

Encara que no hi ha data d’inici de les obres fins almenys l’any 2023, des de l’Ajuntament s’ha decidit iniciar ja el procediment de nova sol·licitud perquè aquesta obra siga inclosa dins del Pla Edificant.

Des de les regidories d’Educació i Urbanisme es manté la previsió de reubicar l’alumnat una vegada s’haja de demolir l’actual edifici i la construcció del nou, en el pàrquing i el solar existents davant del centre escolar, tal com inicialment estava previst per a les obres de reforma.