La Foguera de Sant Antoni il·luminarà aquesta nit el cel de Petrer

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

Les activitats donaran començament a les 20.00 hores amb un sopar de cabasset a la plaça de Dalt

Aquesta nit, a les 23.00 hores, el cel de Petrer es tornarà a il·luminar amb les flames de la Foguera de Sant Antoni. Prèviament, des de les 20.00 hores, donaran començament les activitats previstes des de l’organització.

Un any més, l’Associació Cultural Kaskaruka, la Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Terròs” i l’Associació de Veïns del Barri Antic, en col·laboració amb la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Petrer, organitzen diverses activitats entorn de l’efemèride de Sant Antoni de Pàdua.

L’activitat començarà a les 20.00 hores amb un sopar de cabasset a la plaça de Dalt. Des d’allí, a les 22.00, es partirà en passacarrer fins a l’Ermita de Sant Bonifaci, a l’esplanada de la qual, a partir de les 23.00, tindrà lloc l’encés de la foguera. Quan les flames es convertisquen en brasers i els més valents hagen saltat les brases de la foguera, començaran les danses tradicionals i la revetla popular a càrrec de la Colla de*Dolçainers i Tabaleters “El Terròs”.

MANTENINT LES TRADICIONS

Segons un text de 1992 de Vicent Navarro i Tomàs, més conegut com “El Dele”, una de les persones que més ha fet per mantindre aquesta tradició i moltes altres de Petrer, a més de l’habitual encarregat de realitzar i recitar el pregó previ a la cremà, “Les fogueres possiblement se celebren a Petrer des de la repoblació de principis del segle XVII, després de l’expulsió dels moriscos. Segurament els repobladors vinguts de Biar, la Foia de Castalla i l’Alacantí, van portar amb si la riquesa tradicional que hui té el nostre poble.

Tot aquest món de foc i festa va desaparéixer a Petrer a la fi dels anys seixanta i principis dels setanta, quan la gent jove començava a trencar radicalment amb tot allò que semblava arcaic i conservador per a afrontar el camí de la modernitat i el futur. Això, coincidint amb l’arribada d’una gran onada d’immigrants i fonamentalment, l’asfaltat dels carrers va fer desaparéixer de manera fulminant aquesta tradició tan antiga dels carrers i places del nostre poble.

Va ser l’any 1980 quan un grup de joves del Club de la Joventut i l’Associació de Veïns Miguel Hernández van fer una a la plaça de la Foia, coincidint amb altres grups de joves que les van fer en diversos punts de la població: a la plaça de Dalt, al carrer Sant Hermenegild… Els anys posteriors, els mateixos joves la van fer a la placeta de Sant Bonifaci fins a l’any 88.

La Colla El Terrós va assumir la responsabilitat de ser qui liderara la recuperació i manteniment d’aquesta tradició i des de finals dels anys 80 la van fer a l’esplanada del castell, per a traslladar-la posteriorment a l’esplanada de l’Ermita de Sant Bonifaci.

Fogueres per tot arreu: en Sant Antoni a Petrer Vicent Navarro i Tomàs.- 1992