Este dissabte el foc de la tradicional “Foguera de Sant Antoni” tornarà a il·luminar el cel de Petrer

Publicada per Comunicación Ayto. de Petrer el

La festa començarà a les 20.30 amb un sopar d’entrepà en la plaça de Dalt per a traslladar-se posteriorment a l’esplanada de l’ermita de Sant Bonifaci, a on, a partir de les 23, s’encendrà la foguera
Després de complir la tradició de la foguera, el salt i les danses, posteriorment hi haurà un DJ per a amenitzar la festa més jove

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquest dissabte 11 de juny, després dels dos anys d’aturada obligada per la pandèmia, Petrer tornarà a complir amb la tradició de la “Foguera de Sant Antoni”, que, a partir de les 11 de la nit, des de l’esplanada de l’ermita de Sant Bonifaci, il·luminarà el cel de Petrer.

 

Ana Tortosa, regidora de Festes, ha llançat una invitació a totes les veïnes i veïns de Petrer i localitats pròximes a “compartir un dia de convivència, música i tradició”, amb un missatge perquè “porten els seus desitjos” i també per a cremar allò dolent i “deixar arrere la pandèmia”.

 

Es tracta d’una de les tradicions de Petrer que, al voltant de l’efemèride de Sant Antoni de Pàdua (13 de juny), organitzen la Regidoria de Festes, l’Associació Cultural Kaskaruka, la Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Terròs”, l’Associació de Veïns del Barri Antic i enguany també els Joves Ateneu i l’Associació d’Amigues i Amics del Museu Dámaso Navarro (AmuDaNa), com a salvaguarda de les tradicions locals.

 

Vicent Navarro “El Dele”, membre d’AmuDaNa, ha indicat que “hui la foguera és una foguera testimonial”, i ha recordat que “quan jo era xicotet, la meua generació visquérem les antigues fogueres. En esta nit, a Petrer es feien més de 50 fogueres per tot el poble. El que estem fent ara és mantindre aquella flama que encenia tot el poble en una sola foguera”.

 

Vicent ha explicat que, des que es va reprendre la tradició fa més de 40 anys, des de l’organització s’ha tractat de recuperar aquelles coses que han sigut identitat en la foguera com “botar la foguera, ballar al seu voltant…”.

 

Per la seua banda, Reme Millá, en representació de la Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Terròs”, ha detallat l’horari de les activitats previstes. La celebració arrancarà entorn de les 20.30 amb un sopar d’entrepà en la plaça de Dalt. Cap a les 22.00 començarà un passacarrer de la mà de la colla i “anirem al carrer Sant Antoni, on tocarem la peça ‘Sant Antoni l’ermitá’”. El passacarrer continuarà pels carrers del centre històric en direcció a l’esplanada de l’ermita de Sant Bonifaci.

 

Les onze de la nit és l’hora prevista per a començar el pregó, la “cremà de la foguera” i “una vegada baixen les brases”, els bots. Reme ha indicat que “ballarem al voltant de la foguera, la peça “ball de dimonis” i altres danses tradicionals”.

 

Posteriorment i per “primera vegada”, segons ha matisat Reme, hi haurà un DJ per a amenitzar la festa, pensant en el públic més jove.

 

Vicent Navarro ha fet una crida perquè “si algun veí té una cadira o trasto vell que vulga cremar, el pot portar a la foguera”.